Quantcast

Siūlo atsisakyti galimybės už neįvykusias keliones atsiskaityti per 90 dienų

Ekonomikos ir inovacijų ministerija siūlo atsisakyti nuostatos, suteikiančios galimybę kelionių organizatoriams su klientais už per koronaviruso pandemiją neįvykusias keliones leisti atsiskaityti per 90 dienų, Europos Komisijai (EK) informavus apie pradedamą pažeidimo procedūrą.

Šį siūlymą Vyriausybė svarstys trečiadienio posėdyje.

Ministerija taip pat nurodo, kad vietoje prailginimo reikėtų numatyti, kad pinigai turistui už neįvykusią kelionę turėtų būti gražinti per 14 dienų, kaip numatyta direktyvoje.

„Ministerija teikia įstatymo projektą, kuriuo siūloma patikslinti nustatytą reguliavimą ir, atsižvelgiant į EK siūlymus, iš dalies pakeisti atitinkamas direktyvai prieštaraujančias Lietuvos teisės aktų nuostatas.  Siūlomais pakeitimais siekiama, kad būtų nutraukta Lietuvai pradėta pažeidimo procedūra, kad būtų vykdomi tarptautiniai įsipareigojimai“, – Vyriausybės nutarimo aiškinamajame rašte sako ministerija.

Pasak jos, Lietuvai neįvykdžius savo įsipareigojimų pagal Europos Sąjungos teisę, EK gali nuspręsti perduoti bylą Teisingumo Teismui ir skirti Lietuvai baudų.

EK nurodo, kad šis taisyklės pakeitimas nukrypsta nuo direktyvos, kurioje nustatyta, kad dėl neišvengiamų ir nepaprastų aplinkybių nutraukus sutartį keliautojui ne vėliau kaip per 14 dienų turi būti grąžintos visos sumokėtos sumos.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija tikina, kad tam, jog kelionių organizatoriai galėtų atsiskaityti su turistais per 14 dienų terminą ir būtų išsaugotas jų likvidumas, jiems pasiūlytos pagalbos priemonės: lengvatinės paskolos atsiskaityti su turistais, atsisakiusiais kuponų, 50 proc. valstybės garantijos kelionių organizatorių prievolių įvykdymo užtikrinimui, kompensacijos už organizuotą turistų pargabenimą iš užsienio valstybių po nepaprastosios padėties paskelbimo ir kitos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių