Quantcast

Sinchronizacijos projektui koordinuoti bus kuriama Vyriausybės komisija

Vyriausybė trečiadienį pritarė siūlymui įkurti Vyriausybės komisiją, kuri užtikrintų elektros tinklų sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais projekto koordinavimą aukščiausiu lygiu.

Vyriausybės spaudos tarnybos pranešime teigiama, kad sprendimas įsteigti specialią komisiją priimtas atsižvelgiant į sinchronizacijos svarbą ir projekto kompleksiškumą, kuris apima ne tik elektros perdavimo infrastruktūros parengimą, bet ir santykius su kitomis šalimis.

Vyriausybė trečiadienį taip pat pritarė siūlymui ieškoti būdų taikyti lankstesnes viešųjų pirkimų procedūras ypatingos valstybinės svarbos projektams, tokiems kaip sinchronizacija.

Praėjusiais metais Lietuva, Latvija ir Estija užsitikrino maksimalų galimą – 75 proc. – ES finansavimą pirmajam sinchronizacijos etapui. Šiuo metu rengiamos paraiškos antrajam finansavimo etapui.

Baltijos šalių elektros sistema iki šiol veikia sinchroniniu režimu sovietiniame BRELL žiede ir yra valdoma iš Maskvos. 2018 metų birželį buvo pasirašytas politinis susitarimas tarp trijų Baltijos šalių, Lenkijos ir Europos Komisijos, kuriame numatyta, kad Baltijos elektros energetikos sistema iki 2025 metų sinchroniškai veiks su Europos tinklais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių