Quantcast

Apie apsirūpinimą biokuru: ministerija pavėlavo dešimt metų

  • Teksto dydis:

Šildymas Šiauliuose buvo vienas pigiausių iš didžiųjų miestų, nes šilumai gaminti „Šiaulių energija“ didžiąja dalimi naudoja biokurą. Biokuro kaina išaugo 500 procentų, tad jau dabar aišku, kad šildymas brangs, tačiau kiek už šildymą reikės mokėti šiauliečiams taip pat neaišku, nors bendrovei biokurą pavyko įsigyti du kartus pigiau, pasakojama LNK reportaže.

„Žiūrint į padėtį rinkoje galime pasidžiaugti, kad mums pavyko tai padaryti pakankamai pigiai“, – kalbėjo AB „Šiaulių energija“ technikos direktorius Remigijus Šinkūnas.

Šiauliai biokuro jau nusipirko pakankamai.

„Kas liečia konkrečiai biokurą, tai šaltajam periodui yra sudarytas sandoris, tad patikiname mūsų vartotojus, kad kuro turėsime pakankamai“, – tęsė R. Šinkūnas.

15 mln. kietmetrių medienos ir biokuro Baltijos ir Skandinavijos šalys pirkdavo iš Baltarusijos ir Rusijos. Įvedus Rusijai sankcijas ir uždraudus importą, Lietuvoje susidarys medienos stygius. Kad nepritrūktų biokuro, Aplinkos ministerija imasi naujos iniciatyvos.

„Mes urėdiją įpareigojame, kad ji pati taptų biokuro tiekėja Lietuvos miestų ir miestelių šilumos gamintojams ir būtų garantija, kad šią žiemą turėtume biokuro“, – teigė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Anot aplinkos ministro, dujų ir elektros kainų valstybė kontroliuoti negali, bet gali koreguoti medienos kainą.

„Urėdija pardavinėdavo tik savo miško kirtimo atliekas, kas yra medžių šakos, nuolaužos, kelmai. Jie buvo parduodami kaip žaliava. Kas nupirks, kur išveš, kur panaudos būdavo jau pirkėjo reikalas“, – tęsė S. Gentvilas.

Dabar valstybinių miškų urėdija turės medieną susmulkinti ir ją pristatyti į šilumines jėgaines.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Vykdant kirtimus pasigamina kirtimo liekanos, taip pat pasigamina ir malkinė mediena, tad natūralu, kad tai bus tiekiama kaip biokuras“, – kalbėjo valstybinių miškų urėdijos generalinis direktorius Valdas Kaubrė.

Kai kurie miškininkai baiminasi, kad biokuro pristigs, mat dabar visas miško kirtimo atliekas superka privačios įmonės. Tačiau valstybinių miškų urėdijos vadovas tikina, jog su iššūkiais jiems susidurti neteks.

„Prieš keletą metų šią veiklą urėdijos vykdė, rinkoje pirkdavo paslaugą, kuomet žaliava biokurui buvo susmulkinama ir pristatoma į katilines. Turime planą šią veiklą atnaujinti bei dalyvauti biokuro biržoje“, – tęsė V. Kaubrė.

Pasak Šiaulių mero, Aplinkos ministerija susirūpino per vėlai, nauji sprendimai nieko neduos.

„Ministerija pavėlavo dešimt metų. Šią poziciją teikiau jau nuo pat pradžių, nes buvo akivaizdu, kuomet pasistatys daug biokuro katilų, teks galvoti, iš kur gauti biokuro ir kaip reikėtų suvaldyti spekuliacinį mechanizmą, jeigu jame dalyvauja vien privatūs“, – kalbėjo Šiaulių meras Artūras Visockas.

Dabar Aplinkos ministerija siekia sumažinti šilumos kainą. Jei urėdijos gamins biokurą ir jį tiesiogiai veš miestų šilumininkams, sumažės konkurencija ir dings tarpinė privataus sektoriaus grandis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

alio gabrieliau skubiai

alio gabrieliau  skubiai portretas
siulik ukrainai ....pagalbos plana...tankai, patrankos ,sakes ,dalgiai kapliukai uz malkas....pasiulimas galioja iki ziemos a nepriimsit tai rusai ateis...

o ble...

o ble... portretas
nuskuskim ukraina plikai.... taip ka nei medelio nei krumelio....xa vienu suviu 2 meskos... i mes uzdirbsim i rusai nebegales savo tanku paslept...

Antanas

Antanas portretas
Na, net sovietlaikiu, aiškinant "kapitalizmo neprivalumus", politrukai nesugebėdavo ekonomikos dėsningumų taip išvirkščiai pateikti. Nuo kada dalyvių gausa konkurenciją mažina?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių