Quantcast

Seimui teikiamas prezidento siūlymas dėl GPM mažinimo

Seimui antradienį teikiamas prezidento Gitano Nausėdos siūlymas 5 punktais mažinti gyventojų pajamų mokestį (GPM) ir 50 eurų – iki 400 eurų padidinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD).

Prezidento pasiūlymai valstybei kainuotų apie pusę milijardo eurų. Jeigu Seimas jiems pritartų, įsigaliotų nuo liepos.

Nuo 20 proc. iki 15 proc. GPM siūloma mažinti laikinai – iki metų pabaigos ir taikyti jį darbuotojų pajamoms iki trijų vidutinių darbo užmokesčių (VDU) – pirmąjį šių metų ketvirtį tai būtų 3724 eurai (iki mokesčių), teigia Prezidentūra.

Finansų ministerija ir premjeras Saulius Skvernelis nepritaria GPM mažinimui. Valdantieji „valstiečiai“ irgi skeptiškai vertina iniciatyvą mažinti GPM tarifą, dėl kurio, anot jų, daugiau išloštų dideles pajamas gaunantys gyventojai. Anot „valstiečių“, socialiai teisingesnis yra spartesnis NPD kėlimas – jie siūlo šį dydį didinti 100 eurų. 

Skeptiškai šalies vadovo pataisas vertina ir opozicija, pasigendanti šių metų biudžeto korekcijų.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas „valstietis“ Valius Ąžuolas sako, kad visų pirma reikia dėti visas pastangas didinant pajamas mažiausiai uždirbantiems žmonėms.

Iš pirmo vaizdo, ką pateikė Finansų ministerija, tai GPM yra skirtas padėti daug uždirbantiems, o esmė – ne toks mūsų tikslas.

„Turime nuspręsti, ko norime, ar padėti mažiau uždirbantiems, ar daugiau. (...) Įvyks pateikimas, ateis į komitetus, svarstysime, paimsime skaičiavimus, kokia įtaka bus“, – BNS teigė  V. Ąžuolas.

Tačiau jis taip pat pabrėžė, kad pirminiai Finansų ministerijos skaičiavimai rodo, kad GPM tarifo mažinimas naudingas daug uždirbantiems.

„Iš pirmo vaizdo, ką pateikė Finansų ministerija, tai GPM yra skirtas padėti daug uždirbantiems, o esmė – ne toks mūsų tikslas. NPD reikia didinti, nes jis padeda mažiausiai uždirbantiems“, – sakė komiteto vadovas.

Finansų ministerija skaičiuoja, kad taikant 5 punktais sumažintą GPM, 400 eurų uždirbančiam  gyventojui pajamos padidėtų 120 eurų (į rankas) per metus, 700 eurų – 211 eurų, 900 eurų – 273 eurų, 1,2 tūkst. eurų – 365 eurų, 2 tūkst. eurų –  613 eurų, 3 tūkst. eurų – 900 eurų, o uždirbantiems nuo 4 tūkst. eurų papildomai liktų po 1117 eurų.

Pasak V. Ąžuolo, GPM negalima sumažinti laikinai: „Sausį didinsime mokesčius atgal? Koks žmogui šokas bus“.

50 eurų padidinti NPD biudžete šiems metams reikėtų rasti apie 40 mln. eurų, o kitiems metams – 84 mln. eurų.

Dabar NPD siekia 350 eurų. Iki 7 VDU galioja 20 proc. GPM tarifas, pajamų daliai virš 7 VDU – 32 proc. tarifas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių