Quantcast

Seimo pirmininkė: individualios veiklos apmokestinimo didinimas kelia abejonių

Finansų ministerijai individualią veiklą siūlant apmokestinti 20 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifu, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad tai vienas iš nerimą ir abejones keliančių su mokesčių reforma susijusių pasiūlymų.

„Aš sakyčiau, kad yra dalykų, kurie tikrai yra pozityvūs, bet yra ir dalykų keliančių nerimą ir abejones. Tai individualios veiklos apmokestinimo pakeitimai – aš pritarčiau sakantiems, kad nėra teisinga sulyginti su samdomais darbuotojais šia veikla besiverčiančius“, – Žinių radijui trečiadienį sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Tarkime kūrybinės srities žmonės jau sureagavo pakankamai aštriai, tai natūralu, kad reikės atsižvelgti į tuos vertinimus ir tiesiog analizuoti“, – pridūrė ji.

Finansų ministerija individualią veiklą siūlo apmokestinti 20 proc. GPM tarifu jį didinant palaipsniui: 2025 metais – nuo 15 iki 17 proc., o 2026 metais – iki 20 proc. 2024 metais GPM tarifas individualiai veiklai nesikeistų.

Pasak G. Skaistės, nuo 2025 metų tarifai pilna apimti būtų taikomi tik pasiekus viršutinę 35 tūkst. eurų apmokestinamųjų pajamų ribą per metus arba tiems gyventojams, kurie per mėnesį iš individualios veiklos uždirbs bent 3 tūkst. eurų.

Vis dėlto Seimo pirmininkė teigiamai įvertino investicinės sąskaitos modelio idėją, taip pat siūlymą, kad pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mokėtojais įmonės privalėtų registruotis pasiekusios 55 tūkst. eurų metinę apyvartą – dabar ši riba yra 45 tūkst. eurų.

„Tikrai vertiname, kad kai kurie Liberalų sąjūdžio politikų, mūsų visos partijos, frakcijos pasiūlymai yra šituose siūlymuose, pavyzdžiui, PVM kartelės didinimas nuo 45 iki 55 tūkstančių, kiti galbūt smulkesni siūlymai“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

„Tikrai gerų dalykų yra, investicinė sąskaita taip pat yra numatyta, bet, kaip ir sakiau, dar laukia pakankamai ilgas darbas“, – pridūrė ji.

Seimo pirmininkė teigė, kad visą Finansų ministerijos siūlomą mokesčių reformos paketą valdančiosios koalicijos partneriai pamatė tuo pačiu metu, kai jis buvo pristatytas viešojoje erdvėje. 

„Nors esame koalicijos partneriai, bet iš esmės visą paketą, pasiūlymą pamatėme vakar, kaip ir visi likusieji. Šiandien turėsime pirmąjį susitikimą, kuriame vertinsime visus pasiūlymus, visą paketą“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

„Ta pasirinkta komunikavimo strategija (...) ji šiek tiek apsunkina greitas reakcijas iš koalicijos partnerių“, – pridūrė ji. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių