Quantcast

Seimo narė siūlo suvienodinti PVM kraujo donorystei reikalingoms prekėms

  • Teksto dydis:

Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė konservatorė Jurgita Sejonienė siūlo suvienodinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą prekėms ir paslaugoms, reikalingas kraujo ir kraujo komponentams ruošti.

Parlamentarė įregistravo PVM įstatymo pataisą, pagal kurią visoms kraujo donorystės įstaigoms, kai šios įsigyja prekes ir paslaugas kraujo ir kraujo komponentų ruošimui užtikrinti, būtų taikomas lengvatinis 5 proc. PVM tarifas.

J. Sejonienė pataisas sako parengusi Nacionalinio kraujo centro (NKC) siūlymu.

NKC direktorius Daumantas Gutauskas laikosi pozicijos, kad centras yra priverstas veiklą vykdyti diskriminacinėmis sąlygomis, palyginti su kitomis kraujo donorystės įstaigomis, tokiomis kaip Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikos ar Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikos.

„Vien todėl, kad šios įstaigos yra tiesiogiai finansuojamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo ir turi sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis (TLK), joms yra taikomas  lengvatinis 5 proc. PVM tarifas, kai tuo tarpu pagrindinė ir svarbiausia valstybės kraujo donorystės įstaiga NKC yra apmokestinama 21 proc. PVM tarifu, nes dėl savo veiklos specifikos tokių sutarčių nesudarinėja“, – teigė D. Gutauskas.

Jo teigimu, taip pat būtų galima investuoti į įstaigos veiklos stiprinimą surenkant neatlygintinai donorų aukojamą kraują, įsigyjant naujos įrangos ir priemonių, reikalingų sklandžiam donorystės procesui.

NKC pagal kraujo ir kraujo komponentų pardavimo sutartis gydymo įstaigoms tiekia kraujo komponentus, už kuriuos įstaigos atsiskaito lėšomis, gautomis iš teritorinių ligonių kasų pagal sudarytas sutartis.

Prekes ir paslaugas, reikalingas kraujo ir kraujo komponentų ruošimui užtikrinti, tame tarpe ir medicinos pagalbos priemones, NKC įsigyja organizuodama viešuosius pirkimus.

Seimo narė J. Sejonienė teigia, kad tiekėjai, tiekdami prekes NKC iki šiol vadovaujasi Pridėtinės vertės mokesčio įstatymu ir Valstybinės mokesčių inspekcijos išaiškinimu, kuris, anot jos, atneša nelygybę.

„Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, medicinos pagalbos priemonės, kurias įsigyja įstaiga, nesudariusi su Teritorine ligonių kasa sveikatos priežiūros paslaugų teikimo sutarties, apmokestinamos taikant standartinį 21 proc. PVM tarifą. Situacija tokia, kad viena įstaiga – NKC, teikianti tas pačias paslaugas kaip ir kitos kraujo donorystės įstaigos, yra priversta veikti rinkoje diskriminacinėmis sąlygomis“, – sakė parlamentarė.

Anot jos, įstatymo projektas suvienodins konkurencines sąlygas ir leis didžiąją dalį Lietuvos gydymo įstaigų kraujo komponentais aprūpinančiam centrui geriau finansiškai pasirengti reaguoti į šiuo metu kylančias grėsmes ir krizes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių