Quantcast

Seimo komitetas pritaria, kad valstybės įmonėse mažėtų nepriklausomų narių skaičius

Seime skinasi kelią siūlymas sumažinti nepriklausomų valdybos narių skaičių valstybės ir savivaldybių įmonėse, juos keičiant valstybės tarnautojais.

Parlamento Biudžeto ir finansų komitetas trečiadienį pritarė įstatymo pataisoms, kad nepriklausomi valdybų nariai turėtų sudaryti ne mažiau kaip penktadalį narių skaičiaus. Šiuo metu įstatymas numato, kad nepriklausomų narių turi būti bent pusė.

Priėmus įstatymą, valstybės ir savivaldybės įmonėse būtų galima užtikrinti, jog trys penktadaliai įmonės įstatuose nurodyto valdybos narių skaičiaus būtų valstybės tarnautojai.

Pataisų iniciatoriai sako, kad tai užtikrintų didesnę institucijų atsakomybę už įmonės valdymą.

„Praktika jau ir parodė, kad absoliučiai nepriklausomų valdybos narių nėra. Nuo kažko ir kažkiek yra visi priklausomi“, – kalbėjo vienas iš įstatymo iniciatorių „valstietis“ Viktoras Rinkevičius.

Ekspremjeras Algirdas Butkevičius sakė pasigedęs „Lietuvos geležinkelių“ valdybos atsakomybės dėl strigusio elektrifikacijos konkurso. Pasak jo, dėl to „arba valdyba turėjo atsistatydinti, arba pareikalauti tų, kurie įgyvendina projektą, kad vadovai keistųsi“.

Opozicijos atstovas konservatorius Mykolas Majauskas naują įmonių valdybų formavimo tvarką pavadino grįžimu prie sovietinio įmonių valdymo. Jo teigimu, profesionalumą įmonių valdyme pakeistų politikavimas.

„Bus daugiau biurokratijos ir daugiau politikavimo“, –  teigė jis.

Pataisas pateikė Ekonomikos komiteto pirmininkas socialdarbietis Rimantas Sinkevičius, „valstiečiai“ Zenonas Streikus, Viktoras Rinkevičius, Audrys Šimas ir Jonas Jarutis bei Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Kęstutis Bartkevičius.

Dabar Valstybės ir savivaldybės įmonių įstatymas numato, kad valdybos nariais turi būti skiriami ne tik valstybės tarnautojai, bet ir nepriklausomi nariai – jie turėtų sudaryti ne mažiau kaip pusę narių, o ne mažiau kaip penktadalį – darbuotojų atstovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių