Quantcast

Seime – siūlymas stabdyti NPD didinimą 2020-2021 metais

Opoziciniai konservatoriai siūlo Vyriausybei stabdyti neapmokestinamųjų pajamų (NPD) didinimą 2020-2021 metais, nes dėl šio dydžio kėlimo biudžetas netektų daugiau kaip 300 mln. eurų pajamų per metus.

23 parlamentarai siūlo Seimui priimti rezoliuciją dėl NPD įšaldymo ties 300 eurų, o ne didinti kasmet po 100 eurų, kaip yra suplanuota anksčiau.

Taip pat Seime siūloma pradėti konsultacijas dėl sprendimų, būtinų priimti kartu su 2020 metų biudžetu, kad būtų kompleksiškai ir iš esmės pradėtos spręsti problemos, susijusios su poreikiu didinti viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimus ir kartu užtikrinti visuomenės poreikius atitinkančių viešųjų paslaugų kokybę. Tam ir būtų panaudotos dėl NPD įšaldymo sutaupytos lėšos.

Opozicijai priklausančių socialdemokratų atstovė Rasa Budbergytė BNS teigė, kad ji remtų konservatorių rezoliuciją.

„Jokiu būdu jis neturi būti didinamas, kaip jau numatyta. Tai, ką konservatoriai registravo, mano nuomone, logiška. Yra labai dideli biudžeto netekimai“, – sakė parlamentarė.    

Didžiausios Seime „valstiečių“ frakcijos vadovas Ramūnas Karbauskis BNS tikino, kad kol kas frakcijoje nesvarstoma galimybė stabdyti NPD didėjimą: „Nėra (kalbų dėl NPD didėjimo stabdymo – BNS). Kol kas ne“. 

Kai kurie „valstiečiai“ vis tik svarsto galimybę peržiūrėti NPD taikymo taisykles, kurios buvo nustatytos 2018 metų vasarą.  

„Neatmetu to, kad mes apie tai gal kalbėsime, nes yra ir NPD dydžiai, ir taikymo ribos, kokioms pajamoms taikomas jis“, – BNS teigė Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Tomas Tomilinas.    

Pajamų riba, iki kurios dabar taikomas NPD, nuo šių metų per mėnesį siekia 2,55 tūkst. eurų (2018 metais buvo 1,16 tūkst. eurų) „ant popieriaus“. Gyventojai, kurių atlyginimas yra didesnis, nebeturi teisės į NPD. 

Finansų ministras Vilius Šapoka gegužės pabaigoje yra pareiškęs, kad NPD didinimas yra viena efektyviausių priemonių kovojant su skurdu.

Valdantieji pernai vasarą nuo 2019 metų padidino NPD ir išplėtė jo taikymo ribas.

NPD priklauso nuo gyventojo uždirbamų pajamų: kuo daugiau uždirbama, tuo mažesnis NPD yra taikomas, tuo daugiau pajamų mokesčio išskaičiuojama.


Šiame straipsnyje: NPDNPD didinimasbiudžetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
SIAUBINGA 'konservų' neapykanta Tautai - kad ir ką daro, Tauta neemigruoja, negi teks gautus 'otkatus' žydams grąžint?

kgb

kgb portretas
patys nieko nedare, tai ir kitiems neleidzia dirbti/ lansbergio sutve...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių