Quantcast

Seime registruotos pataisos dėl neterminuotos PVM lengvatos viešbučiams

Seime registruotos pataisos taikyti neterminuotą 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą viešbučiams. Šį lengvata viešbučiams taikoma jau septynerius metus.

Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą trečiadienį Seime registravo Biudžeto ir finansų bei Ekonomikos komitetų pirmininkai konservatoriai Mykolas Majauskas ir Kazys Starkevičius.

Jų teigimu, pataisa skatins smulkų ir vidutinį verslą išlaikyti apgyvendinimo paslaugų sektoriaus konkurencingumą palyginti su kitomis Europos Sąjungos (ES) šalimis, mažins šešėlį apgyvendinimo paslaugų sektoriuje.

„Daugelyje šalių tam (apgyvendinimo paslaugoms – BNS) yra 9 proc.“, – BNS sakė K. Starkevičius.

Jis tikisi, kad dėl neaugsiančio tarifo nedidės ir paslaugų kainos, pritrauks turistų ir leis Lietuvai atsikratyti „pafrontės zonos“ įvaizdžio, dėl ko kai kurie keliautoja vengia atvykti.

„Tai tokia pataisas dėl lengvatos palikimo bus kaip kompensacija viešbučiams“, – teigė K. Starkevičius.

Jei Seimas pataisos nepriims, nuo 2023 metų sausio apgyvendinimo paslaugoms būtų taikomas 21 proc. PVM. 

Ekonomistai tokį siūlymą vertina atsargiai – kai kurie sako, kad įmonės turėtų grįžti prie įprastos konkurencijos. Kiti siūlo įvertinti, kad nuo pandemijos nukentėjo ir daugiau verslų, bet tuo pačiu teigia, kad lengvatą panaikinti būtų sudėtinga. 

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus yra sakęs, kad nepritaria siūlymui pratęsti lengvatą. Pasak G. Šimkaus, centrinis bankas buvo skeptiškas kuomet buvo pasiūlyta taikyti šią lengvatą, neigiamai žiūri ir į jos tolesnį išsaugojimą.

Apgyvendinimo paslaugoms 2002-2008 metais buvo taikytas lengvatinis 5 proc. PVM  tarifas. 2012 metų pradžioje lengvatinis tarifas buvo panaikintas ir nebuvo taikytas iki 2014 metų pabaigos. 9 proc. PVM tarifas vėl nustatytas nuo 2015-ųjų, numatyta, kad jis galios iki 2022 metų pabaigos.

Dėl lengvatinio 9 proc. PVM tarifo taikomo apgyvendinimo paslaugoms, Finansų ministerijos duomenimis, pernai valstybės biudžetas nesurinko apie 14 mln. eurų.

Seimo valdantiesiems priklausanti Laisvės frakcija dar balandžio pabaigoje pasiūlė iki 2023 metų pabaigos paręsti 9 proc. PVM tarifo taikymą maitinimo paslaugoms. Ši lengvata buvo įvesta pernai siekiant padėti nuo COVID-19 pandemijos ypač nukentėjusiam verslui.

Tada M. Majauskas sakė, kad galutinis sprendimas priklausys nuo Vyriausybės pozicijos ir bus priimtas kartu su kitų metų biudžetu.

Premjerė Ingrida Šimonytė yra sakiusi, kad lengvatinis PVM maitinimo paslaugoms neturėtų būti pratęstas. Anot jos, subsidija turi turėti aiškias ribas, o karo Ukrainoje aplinkybės specifiškai neveikia maitinimo sektoriaus. 

9 proc. PVM tarifas dabar taikomas maitinimo paslaugoms ir maistui išsinešti, išskyrus alkoholinius gėrimus.


Šiame straipsnyje: SeimasPVM lengvataviešbučiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Na

Na portretas
NPD negalima didinti, nesubalansuota, o čia lengvatos ar gerai balansuojasi?

????

???? portretas
Lengvatų dalybos, lengvatų karalystėje? Po kiek kainuoja tos lengvatos?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių