Quantcast

Per 2020 metų biudžeto svarstymą – opozicijos kritika, daugelis valdančiųjų tylėjo

Per pirmąjį 2020 metų biudžeto svarstymą Seime kalbėjo vos keli valdančiųjų atstovai, o dažniausiai prie mikrofono ėjo opozicijai priklausantys parlamentarai.

Pastarieji priekaištavo valdantiesiems, kad biudžete nenumatyta pakankamai lėšų įgyvendinti anksčiau duotus pažadus, kad keliami mokesčiai.

Apie biudžeto projektą kalbėjo vos du valdančiųjų „valstiečių“ atstovai, abu jie biudžetą gyrė. Jų partneriai socialdarbiečiai iš viso nepasisakė.

Valdantieji: 2020-ųjų biudžetas – tikrosios gerosios valstybės pradžia

Biudžeto ir finansų komiteto vadovas „valstietis“ Valius Ąžuolas apgailestavo, kad vienai ar kitai sričiai skirti didesnio finansavimo valdžia negali, nes ji turi dengti ankstesnių vyriausybių skolas.

„Reikia atsisukti atgal ir pažiūrėti, dėl kokių sprendimų šiandien turime mokėti – prieš dešimtmetį neatsakingai pasiskolinome 2 mlrd. eurų, po 200 mln. kasmet turime permokėti vien už didesnes palūkanas, o jeigu turėtume tuos milijonus papildomų pinigų? Niekam nereikėtų eiti streikuoti, visiems visko užtektų“, – kalbėjo V. Ąžuolas.  

„Valstietis“ Tomas Tomilinas teigė, kad „biudžetas augina pensijas 30-čia eurų“, o nepasitenkinimo streikai „tik vaidenasi“.

„Šį biudžetą vadinčiau tikrosios gerosios valstybės pradžia“, – teigė jis.

Valdančiuosius remiančios Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovas Zbignevas Jedinskis piktinosi, kad per daug kitąmet skiriama krašto gynybai, o frakcijos „Lietuvos gerovei“ atstovas Algirdas Butkevičius  pasigedo efektyvaus finansinių išteklių valdymo ir biudžeto vykdymo kontrolės.   

„Jeigu būtų pateiktas strateginis ir aiškus matymas, kokios yra svarbiausios valstybės prioritetinės sritys (...), būtų mažiau diskusijų nereikalingais klausimais“, – tvirtino A. Butkevičius. 

Opozicija: melagių biudžetas

Biudžeto ir finansų komiteto narės Gintarės Skaistės teigimu, šalies gyventojų nuotaikos rodo, kad jie negirdi valdančiųjų savigyros apie augančias pensijas ir vaiko pinigus.

Šitas biudžetas yra niekas kitas, kaip labiausiai nuviliantis dokumentas kokį esame turėję ir aš netgi pasakyčiau, kad tai ne tik nuviliantis, bet tai yra melagių biudžetas.

„Žmonių pasitenkinimas gyvenimo kokybe krenta. (...) Šitas biudžetas yra niekas kitas, kaip labiausiai nuviliantis dokumentas kokį esame turėję ir aš netgi pasakyčiau, kad tai ne tik nuviliantis, bet tai yra melagių biudžetas“, – sakė G. Skaistė.

Pasak jos, pernai duoti „dosnūs pažadai“ mokytojams, gydytojams, slaugytojams, socialiniams darbuotojams neištęsėti.

„Žvelgiant į tuo pažadus, akivaizdu, kad tai buvo ne daugiau kaip rinkiminiai makaronai viešojo sektoriaus darbuotojams ant ausų“, – kalbėjo ji.

Socialdemokratų frakcijos narė Dovilė Šakalienė  akcentavo, kad kitų metų biudžete nėra eilutės, kur būtų numatytas kovos su smurtu prieš moteris finansavimas.

Ekonomikos komiteto narys konservatorius Dainius Kreivys įspėjo, kad dėl nepalankios mokestinės naštos 2020 metais vis daugiau verslo „valdymą iškels į kitas valstybes“. 

Socialdemokratas Julius Sabatauskas apgailestavo, kad valdantieji Seime ne tik nepaiso prezidento Gitano Nausėdos pasiūlymų biudžetui, bet priešinasi ir Vyriausybės siūlymams.  

„(Prezidento) iniciatyvos viena po kitos keliauja į šiukšlių dėžę. Dalis Vyriausybės pasiūlymų valdantiesiems irgi netinka. Ketvirtadienį įspėjamąjį streiką ketina rengti mokytojai, prie jų greičiausiai prisijungs ir aukštųjų mokyklų dėstytojai“, – tvirtino jis.

J. Sabatausko žodžiais, įtampa visuomenėje auga todėl, „kad pagarbos ir atjautos žmonėms valdantieji nedemonstruoja, o gal ir nemoka to daryti“.

„Valdančiųjų formuojama valstybinė netęsybų tradicija kuria ydingą situacija, kelia visuomenės susipriešinimą, kuris gali turėtų ilgalaikių pasekmių“, – kalbėjo J. Sabatauskas.

Mišriai Seimo narių frakcijai priklausanti Aušrinė Armonaitė pareiškė, kad nauji mokesčiai vys iš Lietuvos investicijas, leis „tapti neliečiamais“ stambiems ūkininkams, kurie „toliau pilsis pigų dyzeliną ne tik į savo techniką, bet ir į šeimų automobilius, o mes visi už tai mokėsime“.

„Šiame biudžete taip pat nėra vertinamas didžiausias valstybės turtas, tai yra intelektas ir protas“, – pridūrė ji. 

Liberalas Simonas Gentvilas 2020 metų biudžetą vadino „mokesčių didinimo biudžetu“.

„Papildomi vaiko pinigai – kaip gera narkozė prieš mokesčių didinimą tiems patiems gyventojams, kurie tuos 20 eurų susimokės“, – aiškino jis.

Pasak S. Gentvilo, 2020 metų biudžeto projektas yra profesionalų Vyriausybės fiasko.

„Ministrai, kas kas, bet jūs savo paskutiniais metais galėjote imtis reformų“, – tvirtino S. Gentvilas.

Biudžeto ir finansų komiteto narys konservatorius Mykolas Majauskas naujus mokesčius pavadino sadopopulizmu.

„Populiarios priemonės siūlomos, kurios daugiausia žalos padarys tik patiems jų reikalaujantiems“, – aiškino M. Majauskas.

Pasak jo, valstybės biudžetas priiminėjamas taip, kaip studentas rašo bakalauro  darbą – paskutinę naktį: „Liko kiek daugiau nei vienas mėnuo, o dar iki šiol nežinome, kokie bus priimami nauji mokesčiai, kaip keisis jau galiojantys“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
NIEKAS negins šalies, kurioje žmonėms BLOGA gyvent.

Ne politikas

Ne politikas portretas
Pakomentuokite, negi nebus apie ką padiskutuoti.. Nors būsime lietuviai "nabagai", bet gynybos kaštų nemažinsime.. Nesuprantu kaip pragyventi iš minimalaus atlyginimo atskaičiavus mokesčius.. Kas garantuoja, kad surinks tuos mokesčius, jeigu akcizai ir pan. kils?!.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių