Quantcast

Seime pasipylė siūlymai dėl PVM lengvatų

Seimo narys konservatorius Mykolas Majauskas Seimui antradienį ketina pateikti Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą, kuria maitinimo ir gėrimų teikimo paslaugoms siūloma numatyti lengvatinį 9 proc. PVM tarifą.

Seimo nario teigimu, COVID-19 pandemija ir karantinas neigiamai paveiks tiek globalią, tiek lokalią ekonomiką. Lietuvoje siekiant kontroliuoti viruso plitimą, Vyriausybės 2020 m. kovo 17 d. nutarimu jau patvirtintas sąrašas sektorių, kurių veiklos yra arba visiškai sustabdytos, arba plačiai apribotos. Tarp jų – ir viešojo maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų veikla, išskyrus, kai maistą galima išsinešti arba kitais būdais jį pristatyti gyventojams.

„Toks apribojimas neišvengiamai atneš didelių nuostolių šiam sektoriui, kurių padengti vien maisto gamyba išsinešimui ar pristatymui nebus įmanoma. Taip pat galima numanyti, kad karantino sąlygomis visuomenė bus labiau linkusi pirkti didesnius kiekius maisto produktų prekybos centruose ir kitose mažmeninės prekybos vietose, taip prisitaikant prie ilgesnių saviizoliacijos periodų, o tai reikšmingai sumažins maitinimo paslaugas teikiančių įmonių pajamas. Karantino sąlygomis dalis viešojo maitinimo įstaigų galės pasinaudoti valstybės kompensacija už darbuotojams mokamas prastovas. Tačiau net ir ši parama yra nepakankama siekiant padengti nuostolius dėl bankams mokamų palūkanų, nekilnojamojo turto nuomos ir komunalinių mokesčių. Todėl didelė dalis įmonių bus priverstos ženkliai mažinti sąnaudas, atleisti darbuotojus, o tam nepavykus – nutraukti ūkinę veiklą“, – sako M. Majauskas.

Jo nuomone, maitinimo paslaugų sektoriaus nuostoliai būtų juntami plačiai, ir sektoriaus atsitiesimas užtruktų net ir pasibaigus valstybiniam karantinui.

„Todėl kaip viena iš ekonominės krizės padarinius sušvelninti galinčių priemonių siūloma pridėtinės vertės mokesčio lengvata maitinimo paslaugas teikiančiam verslui, dabar šiam sektoriui taikomą standartinį 21 proc. tarifą sumažinant iki 9 proc. Nors PVM lengvata turėtų minimalų poveikį karantino metu, ji padėtų sušvelninti ekonominius pandemijos ir karantino padarinius bei greičiau atsitiesti. Net ir pasibaigus visuotiniam karantinui, didelė dalis žmonių ir toliau vengs viešojo maitinimo vietų sveikatos sumetimais, kiti rinksis gaminti maistą namuose dėl sumažėjusių šeimos pajamų. Tuo tarpu karantino metu užaugusios skolos ir patirti nuostoliai tik dar labiau apsunkins viešo maitinimo verslo sąlygas ir perspektyvas“, – sako M. Majauskas.

Šiuo metu maitinimo ir gėrimų teikimo paslaugoms yra taikomas standartinis 21 proc. PVM tarifas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Visur tas PVM,net ir mokant mokesčius,kurie ir taip be galo dideli...O ką prezidentas Nausėda galvoja,ar apie vargo Lietuvą susimąsto kartais,ar tik pasipūtęs kaip kalakutas?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių