Quantcast

Seime – diskusijos, kaip geriau informuoti sodininkus apie susirinkimus

Seimas pradeda svarstymus, kokiais būdais sodininkų bendrijos savo narius turėtų sukviesti į susirinkimus svarstyti ypač svarbius klausimus dėl vadovybės pokyčių, įstatų keitimo, lėšų skolinimosi.

Vieni parlamentarai sako, kad apie šaukiamą bendrijos narių susirinkimą geriausia informuoti skelbimų lentose sodų teritorijoje, kiti – elektroniniu paštu, treti – savivaldybių svetainėse.  

Dabar apie susirinkimą kiekvienam bendrijos nariui pranešama raštu arba pasirašytinai, taip pat skelbimų lentose, bendrijų interneto svetainėse. Sodininkai sako, kad geriausi būdai yra du: sms ir bendrijų interneto svetainės.

Tačiau Sodininkų bendrijų įstatymo pataisas siūlanti Energetikos ir darnios plėtros komisijos narė Laima Nagienė sako, kad tokia informavimo tvarka apsunkina susirinkimo organizavimą, papildomas kainuoja, o e. priemonės efektyviai neišnaudojamos.

Todėl ji siūlo atsisakyti, pasak jos, „imlaus laiko ir kitiems ištekliams“ informavimo raštu arba pasirašytinai ir platinti pranešimus skelbimų lentose arba kitose gerai matomose vietose sodo teritorijoje, bendrijos interneto svetainėje, jos nesant  – savivaldybės svetainėje, taip pat sutartomis elektroninių ryšių priemonėmis.  

„Dažniausiai, jeigu yra vyresnio amžiaus, tai kartais jie duoda savo vaikų ar giminaičių paštus“, – Seime šią savaitę teigė L. Nagienė.  

Laisvės frakcijos narys Marius Matijošaitis įsitikinęs, kad informuoti apie susirinkimus tik elektroninėmis priemonėmis „būtų ydinga praktika“.

„Sodų bendrijose gyvena daug senyvo amžiaus žmonių, kurie pripratę tokią informaciją rasti lauko stenduose, atitinkamose vietose, kur jie įpratę matyti“, – Seimo posėdyje aiškino jis. 

„Valstiečių“ frakcijos narys Antanas Vinkus pabrėžė, kad apie susirinkimus kiekvienam bendrijos nariui pranešti raštu yra sunku: „Soduose beveik negyvena ir juos sugaudyti yra pakankamai sudėtinga“.  

Pasak jo, kvietimų raštu niekas niekam nesiuntinėja: „Todėl naujų informavimo formų paieška yra sveikintina“. 

Tuo metu Asta Kubilienė įsitikinusi, kad e. paštu yra efektyviausia gauti informaciją apie susirinkimus ir kitus sodininkų bendrijos veiklos reikalus.

„Kiekvienas bendrijos narys (...) pats (elektroninį paštą – BNS) pateikia sodininkų bendrijai kaip kontaktinį. Kar­tais ga­li bū­ti, kad vy­res­nio žmo­gaus ad­re­sas bus sū­naus, duk­ros ar ko­kio ki­to giminaičio“, – tvirtino parlamentarė.  

A. Kubilienė taip pat abejoja in­for­ma­ci­jos apie sodininkų susirinkimus pa­tei­ki­mu sa­vi­val­dy­bės interneto svetainėje. Pasak jos, Lietuvos sa­vi­val­dy­bių aso­cia­ci­ja jau anks­čiau tam prieš­ta­ravo. 

Lietuvos sodininkų bendrijų asociacijos pirmininkas Juozas Ravinis BNS teigė, kad dabartinė tvarka neveikia gerai. 

„Ne visoms bendrijoms galima įgyvendinti dabar, nes informuoti žmones raštiškai arba registruotais laiškais, kai yra daugiau nei 100 narių, o kartais ir tūkstantis, brangiau kainuoja negu surenkama nario įnašų“,  – BNS sakė J. Ravinis. 

Jis įsitikinęs, kad greičiausiai sodininkus informacija pasiektų telefono žinutėmis: „Geriausias yra pranešimas telefono žinute, smsu. Tada šį pranešimą perskaitytų visi, nes retas  žmogus neturi telefono. Tada tokiam galima išsiųsti ir laišką“. 

Jis sutinka, kad informaciją talpinti bendrijos interneto svetainėje taip pat galima, bet ji ne visada prieinama pagyvenusiems žmonėms. 

Tvarką, kokiais būdais ateityje informuoti sodininkus apie susirinkimus, Seimas žada nustatyti kitais metais.  

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytoja

Skaitytoja portretas
Jau seniai kolektyviniai sodai tapo kaimo gyvenvietę, o sodų bendrijų susikurusi organizaciją yra pasenusi gudragalvių pasipelnijimo šaltinis. Pinigai mokami už nieką. Gal retas pirmininkas rūpinasi bendrijos reikalais. Laikas savivaldybėm pasirūpinti infrastruktūra kaimuose.

sodininkai?

sodininkai? portretas
nėra sodininkų bendrijų yra gyvenvietės, ką bandome apgauti? pasižiūrime ką turim arba gyvenvietės arba šanchajaus, jokių priešgaisrinių atstumų, vienas prie kito, gaisrams -rojus, išgriebimo duobės šalia šulinių ar grežinių, todėl nedelsiant sodininkų bendrijos ypač prie didmiesčių -gyvenvietės ir tik, priklausomybė seniūnijoms , o svarstyti kaip išlaikyti sovietinį dinozaurą reiškia homosovietiko mentalitetą

Antanas.

Antanas. portretas
Sodininkams jokių problemų. I-netą dabar kiekvienas turi. Ir pasiekiamas net tolimiausiuose Pasaulio kraštuose. Daug sudėtingiau su ūkininkais,ir ne "šimtamargiais", o tikraisiais artojais. Ne kiekvenas menkiausią telefoną turi, o apie i- netą - dauguma net r ne svajoja.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių