Quantcast

Naujas užmojis Seime – vienkartinis kavos puodelis kavinėse turėtų būti apmokestintas

  • Teksto dydis:

Laisvės partijos narys, parlamentaras Kasparas Adomaitis siūlo uždrausti restoranuose ir kavinėse nemokamai dalinti vienkartines maisto ir gėrimų pakuotes. Anot jo, kavos puodelis turėtų būti apmokestintas. Klientai ir verslas piktinasi, kad gamtos tausojimas neturėtų patuštinti jų kišenių, pasakojama LNK reportaže.

„Šiaip kavos neperku kavinėse, nes, manau, kad tai – pinigų švaistymas. Gali namuose pasidaryti. Bet, kai susitinkame su draugais, prisėdame. Dėl vienkartinių pakuočių apmokestinimo, manau, kavos kainos ir taip nemažos. Tad galima galvoti, kad tai yra įskaičiuota“, – savo nuomonę išsakė užkalbinta kavinės lankytoja.

„Nežinau, ar tai būtų teisingas sprendimas. Kavos puodelis ir taip brangiai kainuoja, todėl, manau, sukeltų žmonių pasipiktinimą“, – antrino kit  pašnekovė.

„Gal kokie trys per dieną ateina su savo kavos puodeliais, bet palyginti tikrai nedaug tokių. Gal kokie penki iš dviejų šimtų“, – sakė baristė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Kai politikai kišasi į vieną kažkokį verslą, manau, tai nėra sveika. Kai išlenda Seimo narys ir sako, štai reikėtų elgtis taip, viską apmokestinti kažkokios vienos rūšies tarą, man tai nepatinka. Iki 2007 metų nebuvo šios problemos. Mes ir tada turėjome indaplovę, ir dabar turime. Kiekvienas renkasi pagal savo sąmoningumo lygį. Mano galva, kitais būdais reikėtų skatinti žmonės tapti sąmoningesniais ir tausoti aplinką, o ne apmokestinimu vienkartinių pakuočių. Manau, nereikėtų išskirti vienos rūšies pakuotės iš visų. Problemą vertėtų spręsti iš esmės. Kas gali pasakyti, kad kefyro ar pieno, varškės pakuotės mažiau teršia aplinką nei vienkartiniai kavos puodeliai. Manyčiau, šią problemą geriausiai būtų spręsti per užstato sistemą, bet ar yra išspręstas šiukšlių rūšiavimo klausimas Vilniuje ar kitame mieste?! Parodykite mums! Jeigu išspręsta, tai turbūt žmonės labai rūšiuoja ir viskas yra perdirbama. Tačiau turbūt taip nėra. Nieko mes neperdirbame“, – savo nuomonę išsakė „Huracan Coffee“ savininkas Vytautas Kratulis.

Kai išlenda Seimo narys ir sako, štai reikėtų elgtis taip, viską apmokestinti kažkokios vienos rūšies tarą, man tai nepatinka.

 

„Svarstoma, kad apskritai būtų taikoma kaina vienkartiniams indams, pakuotėms, nes tai yra viena dažniausių šiukšlių gamtoje ir tai – labai sunkiai perdirbamas dalykas. Tad šiuo siūlymu siekiame dviejų tikslų: kad atsirastų paskata užstato sistemai ir kad sumažintume vienkartinių pakuočių vartojimą. Ne viena Europos šalis tą yra priėmusi. Tai – Europos Sąjungos direktyvos įgyvendinimas dėl vienkartinių pakuočių mažinimo. Lietuva šioje srityje atsilieka“, – komentavo Seimo narys Kasparas Adomaitis. 

Koks šios problemos dydis?

„Mano žiniomis, sunaudojama apie 40 milijonų vienetų vien vienkartinių kavos puodelių, nekalbant apie kitus indus. Ir, kaip minėjau, tai – viena dažniausių šiukšlių gamtoje. Rinkdamas paramą šiam projektui, kalbėjausi su įvairių frakcijų atstovais, daug jau yra parašų. Labai tikiuosi, kad šis įstatymo projektas bus priimtas. Norime, kad gėrimų pakuotėms šis siūlymas būtų pritaikytas jau nuo naujų metų, o dėl maisto pakuočių būtų galima palaukti dar metus“, – sakė K. Adomaitis.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

kgbyno surūgę snukei,

kgbyno surūgę snukei, portretas
pirmiausia turi būti apmokestinti

geda

geda portretas
Lnk reportazu perspausinimas?????

Realybė

Realybė portretas
Esu pasibaisėjusi, kaip Klaipėdos ligoninėse naudojami tie tarš9s puodeliai... Ar medikai, visų grandžių medikai negali turėti savo ne vienkartinio puodelio kavai iš automato??? Pasibaisėtinas vaizdas labai populiarus Respublikinėje ligoninėje. Kur vadovų misija gamtos išsaugojimui, tvarumui?
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių