Quantcast

Seimas turės nuspręsti, ar Lietuvai reikia valstybinių vaistinių ir banko

Seimas antradienį spręs, ar atmesti „valstiečių“ teikiamas valstybines vaistines įteisinančias pataisas, ar jas svarstyti perduoti kitam parlamentiniam komitetui.

Opozicijai praėjusią savaitę pavyko blokuoti pataisų svarstymą.

Sveikatos reikalų komitetas siūlo Seimui pakeitimus atmesti, bet „valstiečiai“ tikisi, kad pataisų svarstymas bus perduotas kitam, tikėtina, Teisės ir teisėtvarkos komitetui.

Pastarojo pirmininkė pataisų iniciatorė Agnė Širinkskienė BNS yra sakiusi, kad valstybinės vaistinės bus ypač naudingos regionuose. Anot jos, pasirengti jų atsiradimui užteks pusmečio.

Ekspertizę atlikęs Lietuvos laisvosios rinkos institutas sako, kad valstybinės vaistinės pažeistų konkurenciją, tuo metu pataisų iniciatoriai teigia, jog institutas yra suinteresuotas, nes tarp jo rėmėjų yra „Eurovaistinė“ ir „Gintarinė vaistinė“ bei farmacijos kompanija „Berlin-Chemie Menarini“.

Vyriausybė 2019 metų kovą yra pritarusi pataisoms, kurios atvertų kelią ligoninėse ir kitose sveikatos įstaigose steigti valstybines vaistines.

Svarstymai dėl valstybinio banko reikalingumo

Seimas antradienį įpusės diskusijas dėl Valstybinio plėtros banko, kurį norima pripažinimo valstybei svarbiu ekonominiu projektu, steigimo ir valstybės dalyvavimo kredito įstaigų kapitale.

Parlamentarai siūlo priimti nutarimą, kuriuo Vyriausybę įpareigotų greičiau pradėti darbus dėl tokio banko steigimo.

Siūloma ne vėliau kaip iki šių metų rugsėjo 1-osios pradėti konsultacijas su Europos Komisijos Paramos struktūrinėms reformoms generaliniu direktoratu dėl techninės paramos Valstybinio plėtros banko steigimo klausimais.

Valstybinio komercinio banko šalininkai sako, kad jis reikalingas dėl šalies finansų sistemos būklės, nes Lietuvai reikia susirūpinti konkurencine aplinka bankų sektoriuje, padidinti finansinių paslaugų prieinamumą regionuose. Šios idėjos kritikai teigia, kad valstybinio banko steigimas būtų per brangus, o jo veiklai galėtų trukdyti nederamas politikų kišimasis.

Finansų ministras Vilius Šapoka praėjusią savaitę sakė, kad pritartų jau veikiančių „Investicijų ir verslo garantijų“ („Invegos“), Viešųjų investicijų plėtros agentūros ir Žemės ūkio paskolų garantijų fondo veiklos konsolidavimui, tačiau prieštarauja valstybės dalyvavimui mažmeninės bankininkystės versle.

Už valstybinio banko steigimą pasisako ir prezidentas Gitanas Nausėda.

Paskutinis valstybės valdytas Žemės ūkio bankas privatizuotas 2002 metais, jį nupirko Vokietijos bankas „Nord LB“. Metais anksčiau buvo parduotas ir Lietuvos taupomasis bankas, kurį įsigijo Estijos „Hansabank“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to Yra

to Yra portretas
koks yra ubagynas toks yra ir švietimas. Kaip galima teisingai išauklėti naująją kartą kai Lietuvoje naikinamos moralinės ir materialinės (paveldo ir t.t. ) vertybės, uždarinėjami institutai, kai teatrai pilni durnų, dvasinio kanibalizmo spektaklių, o parodų salės Amerikos geto negrų skonio kūrinių, kai nėra aukšto ugdymo, kai visur švietimas matuojamas rinka ir pinigais. Pats įvardini kad tik klano atstovės mokyklėlės dauginasi. Lygtai ta Austėja būtų Meilės Lukšienės lygio ir turėtų superpuper :) išsilavinimus.

Oi Ginta

Oi Ginta  portretas
O prezidento Nausėdos turto nenori paskaičiuoti ? :)) Fui ... Keistas noras - Lietuva tik pavadinime ? Patryjotė ?

Ginta S

Ginta S portretas
Karbauskio turtas vertinamas virš 100 mln €, tai tegul steigia už savus, nes tai jo kaprizas steigti valstybinius bankus. Kodėl mes visi turime mokėti už jo kaprizus?
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių