Quantcast

Seimas toliau svarstys pataisas dėl sankcionuotų įmonių turto Lietuvoje

 Seimas antradienį po pateikimo pritarė naujai Ekonominių ir kitų tarptautinių sankcijų įgyvendinimo įstatymo redakcijai.

Įstatymas atnaujinamas, nes Europos Sąjungai (ES) taikant sankcijas Rusijai ir Baltarusijai dėl karo Ukrainoje, reikia spręsti, kaip bus valdomas sankcionuotų įmonių turtas.

Už balsavo 93 Seimo nariai, o susilaikė šeši. Toliau pataisos Seime bus svarstomos ketvirtadienį – prieš tai jas įvertins Ekonomikos komitetas.   

Pataisos numato, kad turėtų būti skiriamas laikinasis administratorius juridiniams asmenims ir jų turtui, kuriam taikomos sankcijos. Be to, siūloma, kad įšaldytas turtas galėtų būti realizuojamas paverčiant jį pinigais ir lėšas saugant depozitinėse sąskaitose.  

Užsienio reikalų viceministras Raimundas Karoblis tvirtino, kad sutartis su įmonių administratoriais sudarys Finansų ministerija, jos turėtų turėtų būti individualios ir priklausys nuo konkrečios įmonės veiklos.

„Kadangi sprendimai turės tokiais atvejais būti skubūs, administratorių atlyginimai bus skiriami atsižvelgiant į rinkos kainą. Kitų stebuklų nerasime“, – teigė viceministras

R. Karoblis sako, kad tokių administratorių bus „ne per daugiausiai“, o juos prižiūrėtų Finansų ministerija. 

Pasak pataisas pristačiusio viceministro, ministerija taip pat spręs, ar administratorius tik prižiūrės sankcionuotą įmonę, ar taps jos vadovu. Tokiu atveju jis spręstų, ar pasilikti esamą komandą, ar rinktis kitą.  

Energetikos ir darnios plėtros komisijoje dirbanti demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narė Laima Nagienė klausė, kokie bus laikinųjų administratorių atlyginimai. Ji, be kita ko, priminė bankrutavusio banko „Snoras“ atvejį, kai administratoriai gavo itin didelius atlygius, o vienas jų leido bankui finansines operacijas atlikti jau sustabdžius veiklą.

„Kokias funkcijas atliks laikinasis administratorius, nes parašėte, kad jas turės atlikti apdairiai ir sąžiningai?“ – teigė  parlamentarė.

„Tikiuosi, ne visos patirtys, kurios buvo pritaikytos „Snorui“, bus pritaikytos šiuo įstatymo taikymu“, – pridūrė „darbietis“ Viktoras Fiodorovas.  

Užsienio reikalų komiteto (URK) narys konservatorius Audronis Ažubalis piktinosi, kad kaip pagrindinis pataisas svarstys ne URK, o kitas komitetas: „Užsienio reikalų komiteto visada svarstydavo sankcijas“.  

R. Karoblis BNS yra sakęs, kad laikinasis administratorius galėtų aukcione realizuoti greitai gendantį ar nuvertėjantį turtą, o pasibaigus sankcijoms būtų nuspręsta, ką su juo daryti.

Sprendimas, be kita ko, bus aktualus Kėdainių fosforo trąšų gamybos įmonei „Lifosa“, kurios veikla sutriko po to, kai ES kovo 9-ąją paskelbė sankcijas netiesioginiam jos savininkui Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai, o įmonės sąskaitos buvo įšaldytos. 

URM teigimu, per pastarąjį mėnesį ES įvedus sankcijas Rusijai ir Baltarusijai bei Lietuvoje pradėjus jas įgyvendinti, pastebėta, kad būtina tobulinti ir efektyvinti sankcijų įgyvendinimą, stiprinti koordinavimą.

 


Šiame straipsnyje: Seimassankcionuotų įmonių turtasRaimundas Karobliskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių