Quantcast

Seimas spręs, kokios profsąjungos galės tapti nacionalinėmis

Seimas balsuos dėl kriterijų, kurios profesinės sąjungos būtų pripažintos nacionalinėmis. Su jomis būtų lengviau derėtis dėl nacionalinės kolektyvinės sutarties.

Teigiama, kad tokių profsąjungų Lietuvoje pradžioje būtų bent dvi – Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija ir „Solidarumas“.

Darbo kodekso pataisos numato, kad nacionalinio lygmens profsąjungomis galėtų būti pripažintos organizacijos, veikiančios bent trejus metus, vienijančios bent 10 proc. visų profsąjungų narių, turinčios bent penkis darbuotojus, atstovaujančios bent septynių skirtingų šakų darbuotojams, o jų nariai veikia bent dviejuose trečdaliuose Lietuvos.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovė Inga Ruginienė BNS yra sakiusi, kad siūlomi kriterijai yra klasikiniai, kuriais „vadovaujasi visa Europa“.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija dabar vienija apie 50 tūkst. darbuotojų iš 25 ūkio šakų, „Solidarumas“ – apie 20 tūkst. žmonių iš 14 ūkio šakų. Trečiai pagal dydį „Sandraugai“ priklauso 15 tūkst. darbuotojų iš maždaug 10 ūkio šakų, o respublikinė jungtinė profesinė sąjunga vienija maždaug 9,5 tūkst. narių iš 7 ūkio šakų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių