Quantcast

Seimas pritarė siūlymams, gerinantiems vaikų išlaikymo išmokų administravimą

  • Teksto dydis:

Seimas po svarstymo pritarė Socialinių reikalų ir darbo komiteto patobulintoms Vaikų išlaikymo išmokų įstatymo pataisoms, kuriomis siekiama gerinti vaikų išlaikymo išmokų administravimą, išspręsti susidariusias praktines situacijas dėl išmokų skyrimo ir skolų išieškojimo iš skolininkų bei pareiškėjų.

Įgyvendinat Konstitucinio Teismo nutarimą siūloma atsisakyti šiuo metu galiojančios nuostatos nutraukti paskirtų išmokų mokėjimą, kai vaikas ir (arba) pareiškėjas, išvyksta nuolat gyventi į kitą valstybę, t. y. išmokos mokamos tik nuolat gyvenantiems Lietuvos Respublikoje.

Projektu taip pat siūloma nustatyti, kad tais atvejais, kai mirusio skolininko turtą paveldi skolininko vaikai, kuriems ir buvo mokamos vaikų išlaikymo išmokos, likęs skolininko įsiskolinimas jo mirties dienai nėra išieškomas, o įsiskolinimas nurašomas išmokų administratoriaus nustatyta tvarka.

Pataisoms po svarstymo pritarė 98, prieš balsavo vienas, susilaikė dešimt Seimo narių. Numatoma, kad pakeitimai įsigaliotų spalio 1 d.

Socialinės apsaugos ir daro ministerijos pateiktais duomenimis, vidutinė per mėnesį išmokamų išmokų suma siekia 1,376 mln. eurų, jas gauna daugiau nei 20 tūkst. gavėjų, o vidutinis išmokos dydis sudaro 68,49 eurus.

Skola, t. y. išmokos tėvų neišlaikomiems vaikams, siekia beveik 144 mln. eurų. Permokos – nepagrįstai išmokėtos išmokos vaikams, prie kurių išlaikymo tėvai, kaip paaiškėja, prisideda, siekia 1,252 mln. eurų. Skolininkų skaičius 2021 m. gruodžio 31 d. siekė 37 tūkst., o administruojamų bylų (pagal vaikus) skaičius buvo daugiau nei 63 tūkst.



NAUJAUSI KOMENTARAI

???

??? portretas
naujos kilpos bei barjerai tik nevisiems suprast===
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių