Quantcast

Seimas priėmė svarstyti patobulintą „Sodros“ biudžeto projektą

Seimas antradienį priėmė svarstyti pakoreguotą 2020 metų „Sodros“ biudžeto projektą.

Už tai, kad jis būtų svarstomas, balsavo 82 Seimo nariai, prieš vienas, o susilaikė 10. Toliau įstatymą Seimas svarstys gruodžio 10-ąją.

Pristatydamas atnaujintą „Sodros“ biudžeto projektą, socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis aiškino, kad pensijos 2020 metais bus didinamos iš trijų šaltinių: jos bus indeksuojamos labiau nei didės darbo užmokestis, didės bazinė pensijos dalis, kaip ir siūlė prezidentas, be to, bus mokamos priemokos mažų pensijų gavėjams.

Prognozuojama, kad vidutinė senatvės pensija kitais metais bus 397 eurai, arba 32,5 euro (8,9 proc.) didesnė nei šiemet.

Senatvės pensija, turint būtinąjį stažą, vidutiniškai padidės apie 30 eurų, o papildomai indeksavus bazinę pensiją, – dar apie 3,5 euro. Ši pensijos dalis būtų skiriama nuo sausio, bet pradedama mokėti nuo liepos.

Ministras pabrėžė, kad „Sodros“ biudžetas parengtas būtent įvertinus šį pensijų padidėjimą.

„Dėl to asignavimai iš valstybės biudžeto, lyginant su projektu, kuris buvo Seime, didėja 15,9 mln. eurų, atitinkamai didėja ir išlaidos pensijoms“, – teigė L. Kukuraitis. 

Pensijoms ketinama skirti iš viso 3,454 mlrd. eurų – 255,7 mln. eurų, arba 8 proc. daugiau nei laukiama šiemet, o pensijos vidutiniškai didėtų 8,1 proc.

Savarankiškai dirbantiems asmenims, tarp kurių yra ir žemdirbiai, siūloma nuo 43 iki 60 šalies vidutinių darbo užmokesčių (VDU) didinti „Sodros“ įmokų lubas ir taip nuo 2021 metų jas suvienodinti su samdomiems darbuotojams taikomomis lubomis.

Pasak L. Kukuraičio, daugiau įmokų „Sodrai“ nuo 2021 metų turėtų mokėti maždaug 1–2 proc. savarankiškai dirbančiųjų, kurių metinės pajamos viršytų 55 tūkst. eurų (po mokesčių).

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skaičiuoja, kad lubų pakeitimas palies apie 230 ūkininkų, apie 520 besiverčiančių individualia veikla, 17 mažųjų bendrijų narių ar individualių įmonių savininkų.

Pasak ministerijos, kadangi savarankiškai dirbantieji pajamas deklaruoja už praėjusius metus, šios lubos realiai bus aktualios 2021 metais. Tuomet 60 VDU gali siekti apie 83 tūkst. eurų (2020 metais VDU, prognozuojama, bus 1386 eurai iki mokesčių).

„Jeigu žiūrėtume turtingiausių, išsimokančių iš darbo santykių decilėse (decilis, angl. deciles – dešimtoji stebimosios grupės dalis – BNS), tai būtent savarankiškai dirbantys išsimoka procentiškai kur kas didesnes pajamas negu samdomi dirbantys. Samdomų darbuotojų didžioji dalis susikaupusi ties vidurine ir mažiausiomis pajamomis“, – tvirtino L. Kukuraitis.

Jo teigimu, savarankiškai dirbančiųjų įmokos „Sodrai“ yra 120 mln. eurų mažesnės negu išmokos jiems: „120 mln. eurų minus per visas tris draudimines rūšis: pensijas, ligos ir motinystės išmokos – susikuria dėl savarankiškų darbuotojų įmokų ir išmokų disbalanso“.

2020 metų „Sodros“ pajamos turėtų siekti 4,878 mlrd. eurų – 6,4 proc., arba 292,9 mln. eurų daugiau nei šiemet, o išlaidos – 4,53 mlrd. eurų ir bus 8,1 proc., arba 338,2 mln eurų didesnės nei šiemet. Biudžeto perteklius kitąmet siektų 347,3 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių