Quantcast

Seimo komitetas pritarė prastovų išmokų planui

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas pritarė darbuotojų prastovų išmokoms darbdaviams ir savarankiškai dirbantiems, jeigu Lietuvoje vėl būtų įvestas karantinas.

Už prastovas būtų mokama taip pat, kaip ir 2021 metų pradžioje – kas mėnesį, išmokos siektų ne daugiau kaip 1095 eurus – 1,5 minimalaus mėnesio atlyginimo (MMA), kuris dabar yra 730 eurų. Jei karantinas truktų savaitę, dvi ar tris, proporcingai būtų skaičiuojama ir išmoka.

Subsidijas darbdavys turėtų grąžinti, jei Darbo inspekcija nustatytų, kad jis paskelbė prastovą pažeisdamas Darbo kodeksą.

Savarankiškai dirbantiems asmenims būtų mokama fiksuota 267 eurų išmoka, jei jų veikla buvo apribota dėl pandemijos, o pajamos paskutinį mokestinį laikotarpį sumažėjo 30 proc. ar daugiau.

34 tūkst. savarankiškai dirbančių žmonių kas mėnesį būtų išmokama po 9 mln. eurų, o darbdaviams – po 30 mln. eurų. Lėšos būtų imamos iš 318 mln. eurų dydžio Vyriausybės rezervo.

Finansų ministerijos atstovės Vidos Žagūnienės teigimu, jeigu lėšų prastovų išmokoms šiame rezerve pritrūks, jos būtų imamos iš 132 mln. eurų dydžio valstybės rezervo.

„Trečias šaltinis būtų skolintos lėšos“, – teigė ji.

Dėl Užimtumo įstatymo pataisų Seimas balsuos kitą ketvirtadienį.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, subsidijoms už prastovas 2021 metais buvo išleista 520,344 mln. eurų. Daugiausia subsidijų išmokėta už 2020 metų balandį, 2021 metais – už sausį-balandį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių