Quantcast

Seimas po svarstymo pritarė kitų metų „Sodros“ biudžeto projektui

Seimas posėdyje antradienį po svarstymo pritarė atnaujintam 2020 metų „Sodros“ biudžeto projektui.

Už patobulintą projektą balsavo 83 Seimo nariai, prieš – nebuvo, susilaikė 18 parlamentarų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis per „Sodros“ biudžeto pateikimą Seime kiek anksčiau teigė, kad, lyginant su pirminiu variantu, asignavimai iš valstybės biudžeto didėja beveik 16 mln. eurų.

„Teikiamas patobulintas 2020 m. „Sodros“ biudžeto projektas. Jis parengtas įvertinus nuo 2020 m. liepos 1 d. 1,83 proc. punkto didesnį bendrosios pensijų dalies indeksavimą. Dėl to asignavimai iš valstybės biudžeto, lyginant su projektu, kuris buvo Seime, didėja 15,9 mln. eurų. Atitinkamai didėja ir išlaidos pensijoms. Daugiau esminių pakeitimų biudžete nėra numatoma“, – sakė ministras.

Prezidentūra planavo, kad kitąmet pensijų didinimui biudžete reikia numatyti 32 mln. eurų.

Seimo narė Gintarė Skaistė teigė, kad santykinis pensininkų skurdas yra rekordiškai išaugęs, todėl ragino netaupyti pensininkų sąskaita.

„Nepaisant to, kad pensijos augo, augo atlyginimai, augo ekonomika. (...) Dabar santykinis pensininkų skurdas sudaro 41,7 proc. Siūlyčiau pagalvoti apie tai, kaip atrasti tuos 15,9 mln. eurų, kad būtų galima papildomą pensijų indeksavimą įgyvendinti nuo sausio 1 d. Kviečiu netaupyti skurstančių pensininkų sąskaita“, – sakė G. Skaistė.

Parlamentaras Robertas Šarknickas sakė, kad jam nesuprantamas pensininkų lyginimas su dirbančiaisiais.

„Tas pastovus lyginimas pensijų skurdo su dirbančiųjų vidurkiu išties darosi neskanus dalykas. Jei bus vėl kitąmet sutvarkyta su pensijų skurdu ir mes toliau jiems padėsime, vidurkis bus pasiektas, tai kitais metais turbūt lyginsite su prezidento vidurkiu“, – teigė R. Šarknickas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo „Sodros“ biudžete patvirtinti 4,9 mlrd. eurų sieksiančias pajamas ir 4,5 mlrd. eurų išlaidas.

Didžiausią išlaidų dalį (76,2 proc.) numatoma skirti socialinio draudimo pensijoms – 3,5 mlrd. eurų, tai 255,7 mln. eurų laukiama 2019 metais.

Numatoma, kad nuo sausio 1 dienos pensijos vidutiniškai didės 8,1 proc. (senatvės pensija, turint būtinąjį stažą, vidutiniškai padidės apie 30 eurų ), o nuo liepos 1 dienos bazinė pensija bus papildomai indeksuojama 1,83 proc. (pensija, turint būtinąjį stažą, vidutiniškai papildomai padidės apie 3,5 euro).

Prognozuojama, kad 2020 metais vidutinė metinė senatvės pensija, turint būtinąjį stažą, bus 396,97 euro, t. y. bus 32,5 euro, arba 8,9 proc., didesnė nei 2019 metais.

Numatoma, kad ligos socialinio draudimo išlaidos didės 8,6 proc. ir sieks 358,8 mln. eurų, motinystės išmokoms bus skirta 375,07 mln. eurų, arba 6,8 proc. daugiau nei praėjusiais metais, nedarbo socialinio draudimo išmokoms – 216,9 mln. eurų, arba 22 mln. eurų daugiau.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas taip pat pritarė Seimo nario Algirdo Syso siūlymui numatyti papildomai 3 mln. eurų „Sodros“ darbuotojų darbo užmokesčiui finansuoti, šia suma sumažinant einamųjų metų rezultatą.


Šiame straipsnyje: SodraSodros biudžeto projektas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
VEJAI ! Dideja ,,,,,,NEAISKU KAM !!!!! VAGYS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių