Quantcast

Seimas po svarstymo pritarė išlygoms dėl PVM susijusioms įmonėms

Seime skinasi kelią Vyriausybės siūlymas susijusioms įmonėms arba verslininkams, kurie dirbtinai neskaidys savo verslo, leisti nesiregistruoti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mokėtojais.

Seimas antradienį po svarstymo pritarė tai numatančioms Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisoms: už balsavo 66 Seimo nariai, o 23 susilaikė.

Galutinis balsavimas dėl pakeitimų numatomas iki Kalėdų.   

Per svarstymus komitetuose finansų viceministrė Rūta Bilkštytė yra sakiusi, kad ši išlyga bus naudinga smulkiam verslui. 

Pakeitimai leistų verslui netaikyti nuostatos dėl bendro to paties asmens ir jo kontroliuojamų įmonių pajamų skaičiavimo, tačiau įmonės turės įrodyti, kad jos niekaip nėra susijusios. 

Pavyzdžiui, įmonių apyvarta galėtų būti vertinama atskirai, jeigu vyras ir žmona – įmonių vadovai – valdo dvi atskiras įmones, kurios nėra jų bendra nuosavybė, užsiima skirtinga veikla, pavyzdžiui, gėlių parduotuvė ir investicinė konsultacinė veikla. 

Dabar, jei tas pats ar susiję asmenys kontroliuoja kelias įmones, visos jos ir jie patys privalo registruotis PVM mokėtojais, jeigu bendra jų pajamų suma per metus viršija PVM mokėtojo ribą (šiuo metu – 45 tūkst. eurų). 

Europos Komisija yra pradėjusi prieš Lietuvą pažeidimo procedūrą dėl PVM sistemos netinkamo perkėlimo ir įgyvendinimo nacionalinėje teisėje. Todėl Vyriausybė siekia ištaisyti pažeidimą.   

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių