Quantcast

Seimas skyrė finansinę paramą nukentėjusiems smulkiems ūkininkams

Seimas skyrė finansinę paramą nuo koronaviruso krizės nukentėjusiems smulkiems ūkininkams.

Už tokias Užimtumo įstatymo pataisas antradienį balsavo 88 Seimo nariai, prieš – 7, ir susilaikė 18.

Maždaug 30 tūkst. ūkininkų, kurie neturi pajamų iš darbo santykių arba yra užregistravę bedarbiais, gaus vienkartinę 200 eurų išmoką. Už visus tris karantino mėnesius po 200 eurų subsidijos bus skiriamos dar 9 tūkst. ūkininkų, kurie turi darbą ir gauna pajamų, bet ne daugiau kaip minimalią algą.

Subsidijos bus mokamos smulkiems ūkininkams, kurių ūkis ne didesnis nei 4 ekonominio dydžio vienetai (EDV), bus deklaravę pasėlius arba turės bent vieną sąlyginį gyvulį, gyvens kaime. 4 EDV nesiekiančiame ūkyje gali būti iki 11 melžiamų karvių arba auginama iki 17 ha kviečių, jų pajamos per metus negali viršyti 8,7 tūkst. eurų, o pelnas – 4,8 tūkst. eurų. Tokie ūkininkai atleisti nuo „Sodros“ mokesčių, bet moka privalomojo sveikatos draudimo įmokas.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto nario „valstiečio“ Tomo Tomilino teigimu, šiuo sprendimu Seimas “simboliškai užbaigia karantino pagalbos priemonių paketą“, o tame pačiame dirbantis socialdemokratas Algirdas Sysas teigė, kad pataisos „ir perkeltine, ir tiesiogine prasme bus įrašytos į gyvulių ūkio įstatymo sąvadą“.

A. Sysas paramą ūkininkams pavadino „rinkiminiu įstatymu“ ir apkaltino valdančiuosius švaistant biudžeto lėšas, kurių gali pritrūkti minimalios mėnesio algos didinimui nuo kitų metų.

„Pinigų yra, juos reikia išdalinti, tai daliname į kairę ir į dešinę ieškodami motyvų, kaip mes po šitos krizės sustiprėsime. (...) Jau šiandien girdime, kad minimaliai mėnesinei algai neužteks pinigų tokiai, kokią planavome“, – pareiškė jis.

Biudžeto ir finansų komitete dirbanti „valstietė“ Vida Ačienė skaičiavo, kad 4 EDV ūkius turintys ūkininkai gauna iki 400 eurų per mėnesį siekiančias pajamas atskaičius išlaidas.

Ekonomikos komiteto narys Remigijus Žemaitaitis siūlė ne pašalpas dalinti žmonėms, kurie  ūkininkauja ir taip prisiduria prie algos, o padaryti taip, kad už išaugintą produkciją jie gautų tinkamą kainą.

„Sodros“ duomenimis, 2018 metais buvo beveik 152 tūkst. mažesnių nei 4 EDV ūkininkų, pusė jų buvo pensininkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Daržininkas

Daržininkas portretas
Pats matyt apie ūkininkavimą nieko nenutuoki,tikras jautis,tau kad tik paėst. Čia nekalba apie tokius ūkinikus kaip Karbauskis, bet apie mažežemius kurie iš tų vadinamų pajamų prasimaitina ir mokesčius sumoka.Jeigu jiems už pagamintą produkciją sumokėtų nors trečdalį tos sumos kiek jūs mokat parduotuvėje jam nereikėtų jokios paramos.Pirkik ne iš parduotuvių o tiesiai iš ūkininkų bus nauda ir jums ir jiems.

Jautis

Jautis portretas
Reikia ūkininkus remti.Juk jie vargšai silpnai verčiasi.Jei už mėnesį išeina kokie vargani 5-6tukstąntukai. Remkim vargšus!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių