Quantcast

Seimas įtvirtino prievolę privalomai ženklinti gyvūnus

Seimas antradienį įtvirtino prievolę kates, šunis ir šeškus ženklinti mikroschemomis ir registruoti Gyvūnų augintinių registre.

Tokia tvarka galios tiek naujai atvedamiems gyvūnams, tiek laikomiems iki įstatymo priėmimo datos, tik Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymas numato skirtingas jos įsigaliojimo datas.

Už jo priėmimą antradienį balsavo 94 Seimo nariai, devyni buvo „prieš“ ir 22 parlamentarai susilaikė.

Įstatymo pataisos pradės galioti šių metų gegužės 1 dieną ir po jos atvesti gyvūnai turės būti paženklinti ir registruoti per keturis mėnesius. Iki gegužės 1-osios atvesti katės, šunys ir šeškai turės būti paženklinti ir registruoti per metus – iki 2022 metų gegužės 1 dienos, bet ne vėliau kaip iki perdavimo kitam savininkui ar laikytojui.

Jei katės, šunys ar šeškai yra naudojami versliniam veisimui ir yra atvesti iki gegužės 1-osios, jie privalės būti paženklinti ir registruoti iki šių metų rugsėjo 1-osios.

Socialiai remtiniems asmenims iki įstatymo įsigaliojimo turimų šunų, kačių ir šeškų ženklinimo ir registravimo išlaidos bus kompensuojamos iš valstybės ir savivaldybių biudžetų lėšų, taip pat kompensuojamos gyvūnų globėjų laikomų gyvūnų ženklinimo išlaidos. Numatyta, kad socialiai remtini žmonės tokia kompensacija galės pasinaudoti iki 2022 metų gruodžio 31 dienos.

Įstatymas taip pat uždraudė gyvūnų prekybą turgavietėse ir lauko sąlygomis, o veterinarijos gydytojai įpareigoti informuoti atsakingas institucijas, kai kyla įtarimų dėl žiauraus elgesio su gyvūnu.

Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymas taip pat papildytas nauju apibrėžimu, kas bus laikoma gyvūnų suluošinimu. Tai bus veiksmai ar neveikimas, dėl kurių sužalojamos gyvūno kūno dalys, organai ir atsiranda žalingų liekamųjų reiškinių jo fizinei, psichikos sveikatai.

Seimas dar 2012 metais buvo nusprendęs, kad nuo 2016-ųjų visi šunys, katės ir šeškai privalo būti ženklinami mikroschemomis ir registruojami Gyvūnų augintinių registre. Tačiau 2016 metų vasarą Seimas atsisakė nuo metų pradžios įvesto privalomo gyvūnų ženklinimo, motyvuodamas, kad dėl papildomos finansinės naštos „didžioji gyventojų dalis yra tam nepasiruošusi“.

Gyvūnų gerove vėl susirūpinta po pranešimų pernai apie gyvūnų teisių pažeidimus nelegaliose veisyklose.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ką veikia STT ?

ką veikia STT ? portretas
turėtų tirti dėl korupcijos. O gal psichiatrai turėtų ištirti smegenines.

kvailiai ir parsidavėliai

kvailiai ir parsidavėliai portretas
nupirko čipuotojai. Dabar bus tūkstančiais išmetami gyvūnai, niekas nemokės už priglaustą katiną ar šunį. Kokia prasmė ?

Pinigų

Pinigų  portretas
Pritrūko ir naujų darbo vietų saviems .
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių