Quantcast

Seimas ėmėsi prezidentės pataisų dėl griežtesnės investicijų patikros

  • Teksto dydis:

Seimas antradienį po pateikimo pritarė prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotų pataisų projektams, kuriais dėl nacionalinio saugumo interesų būtų griežtinama investicijų patikra.

„Šių pataisų pagrindinis tikslas - užtikrinti investicijų Lietuvoje saugumą su nacionalinio saugumo prioritetais. Imtis įstatymo pataisų paskatino įvykiai Šiauliuose, kur Rusijoje gyvenančio akcininko kontroliuojama įmonė ketino vystyti ekonominę veiklą šalia Šaulių aerodromo esančioje teritorijoje“, - pristatydama Investicijų įstatymo pataisas sakė prezidentės patarėja Giedrė Kaminskaitė-Salters.

„Turime būti budrūs ir labai atsakingai vertinti visas grėsmes Lietuvos saugumui. Negalime leisti, kad šalia pagrindinės karinių oro pajėgų aviacijos bazės, kur vykdoma NATO oro policijos misija, ar šalia energetikos, transporto ir kitų strateginių objektų įsikurtų neaiškios kilmės įmonės, galimai vykdančios nacionaliniam saugumui priešišką veiklą“, - pažymėjo patarėja.

Pagal pataisas, investicijos į strateginius ūkio sektorius ir greta strateginių objektų esančią teritoriją būtų leidžiamos tik įvertinus, ar potencialaus investuotojo veikla nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui.

Į strateginių nacionaliniam saugumui įmonių sąrašą būtų įtrauktas šiuo metu karinio aerodromo teritorijoje veikiantis Šiaulių oro uostas, strateginės reikšmės objekto statusas suteikiamas visiems Lietuvos teritorijoje esantiems aerodromams.

Teikiamuose įstatymų projektuose nacionalinio saugumo užtikrinimui strateginiais ūkio sektoriais įvardinami energetika, transportas, komunikacijos, informacinės ir aukštosios technologijos, finansai.

„Reikia atkreipti dėmesį į įstatymų pataisų svarbą dabartiniame geopolitiniame kontekste. Kai krašto saugumui kyla reali grėsmė, būtų neatsakinga apsiriboti specialiųjų saugumo priemonių taikymu siauram skaičiui valstybės įmonių ir įrenginių. Grėsmė valstybei gali būti keliama ne tik investuojant į tam tikras valstybės įmones ar kelių infrastruktūrą, bet ir per informacines technologijas, energetiką, taip pat skverbiantis į strateginius objektus supančias teritorijas“, - pristatydama pataisas kalbėjo G.Kaminskaitė-Salters.

Už pataisas po pateikimo balsavo 58 Seimo nariai, vienas buvo prieš, devyni parlamentarai susilaikė. Nors siūlyta, kad pagrindiniu būtų paskirtas Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK), Seimo narių sprendimu pagrindinis projekto svarstymui paskirtas Ekonomikos komitetas.

Už tai, kad lemiamą žodį dėl projektų tartų NSGK, balsavo 38 Seimo nariai - konservatoriai, liberalai, keli „darbiečiai“. Už Ekonomikos komiteto skyrimą pagrindiniu balsavo 44 parlamentarai - socialdemokratai, didesnė dalis „darbiečių“, „tvarkiečiai“.

Pataisos pateiktos po to, kai opozicijoje esantys konservatoriai perspėjo dėl Šiauliuose parengto investicinio projekto, kuriuo remiantis, pasak jų, prie Zoknių karinių oro pajėgų NATO bazės įmonė, kurios akcininkai - Maskvoje gyvenamąją vietą nurodę asmenys, ketina statyti „styginiais bėgiais“ riedančių traukinių laboratoriją. Šiaulių valdžia viešumon iškilus abejonėms dėl investuotojo skaidrumo nutraukė sutartį.

Šiaulių savivaldybės sutartyje su „Rail Skyway systems Ltd“ buvo numatyta, jog mainais už investicijas du šalia Zoknių oro uosto esantys sklypai, iš viso užimantys 30 hektarų, įmonei būtų išnuomoti 99 metams.

Šiuo metu įstatymai numato, kad investicijos neleidžiamos į valstybės saugumo ir gynybos užtikrinimo veiklą, išskyrus investicijas iš Lietuvos pasirinktos europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančių ūkio subjektų, jei tam pritaria Valstybės gynimo taryba. Be to, išankstinis atitikties nacionaliniams interesams vertinimas taikomas tik fiziniams arba juridiniams asmenims, oficialiai pareiškusiems ketinimą ar interesą įsigyti ypatingą strateginę, strateginę ar svarbią reikšmę nacionaliniam saugumui turinčios įmonės akcijų dalį arba įgyti nuosavybės, valdymo ar bet kurias kitas teises į strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčius įrenginius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių