Quantcast

Seimas ėmėsi „Leo LT“ pertvarkos

Seimas ėmėsi pertvarkyti nacionalinę energetikos bendrovę „Leo LT“. Priėmus įstatymo pataisas valstybė šioje bendrovėje gautų du trečdalius akcijų.

Energetikos viceministras Romas Švedas, Seime pristatęs pataisas, sakė, jog dar per anksti kalbėti apie tai, kas laukia „Leo LT“, ir kiek kainuotų susidariusios padėties išsprendimas: „Kalbame apie galimybių sukūrimą reorganizuoti, likviduoti „Leo LT“.

„Tikslai yra tokie, kad abu akcininkai patirtų kuo mažiau nuostolių ir kad būtų užtikrintas mums aktualių strateginių infrastruktūrinių projektų įgyvendinimas. Tai bus nuspręsta konkrečių derybų tarp valstybės akcininkų ir privataus akcininko metu“, - teigė R. Švedas.

Už Atominės elektrinės įstatymo projektą antradienį po pateikimo balsavo 89 Seimo nariai, prieš 1, susilaikė 9.

Kad valstybės turima dalis padidėtų nuo dabar esančios, „Leo LT“ akcininkų susirinkimas galėtų padidinti įstatinį bendrovės kapitalą arba pervertinti valstybės turtinį įnašą į „Leo LT“.

Pataisose numatytas ir strateginis investuotojas į atominę elektrinę - juridinis asmuo, finansuosiantis atominės elektrinės ir elektros perdavimo jungčių statybą, atominės elektrinės statytojas - valstybei priklausantis juridinis asmuo, kurio dalis akcijų gali būti perleidžiama strateginiam investuotojui ar strateginiams partneriams.

Elektros jungčių statytojas bus irgi valstybei priklausantis juridinis asmuo, kurio dalis akcijų taip pat gali būti perleidžiama strateginiam investuotojui ar partneriams.

Seimo plenariniame posėdyje nedalyvavęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas yra sakęs, kad padidinti valstybės dalį „Leo LT“ galima dviem būdais: iš naujo įvertinti valstybės įnašą į bendrovę ir patikrinti, ar akcijų proporcijos atitinka vertę. Kitas būdas, ministro teigimu, yra valstybei įnešti papildomus įnašus į „Leo LT“ kapitalą.

„Vienu ar kitu keliu einant, būtų įgyvendintas Konstitucinio Teismo sprendimas, ir valstybė galėtų realizuoti savo galias valdydama turtą, priimdama reikiamus sprendimus ir įgyvendindama strateginius projektus, turėdama du trečdalius įstatiniame kapitale“, - sakė A. Sekmokas.

Jis pridūrė, kad tai leistų atlikti ir visus kitus veiksmus, kurie valstybei būtų reikalingi - tai yra reorganizuoti, likviduoti ar tęsti „Leo LT“ veiklą. A. Sekmokas taip pat neatmetė galimybės, kad didinant valstybės dalį į „Leo LT“ gali būti įtrauktos Kauno hidroakumuliacinė elektrinė bei Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė. Be to, reiktų pervertinti „Leo LT“ akcininkų įneštą turtą.

Išrinktosios Prezidentės Dalios Grybauskaitės teigimu, geriausias sprendimas būtų taikus išsiskyrimas su „Leo LT“.

Seimas prie šių įstatymų žada grįžti liepos 9-ąją. Vyriausybė valdo 61,7 proc. „Leo LT“ akcijų, „NDX energija“ - 38,3 proc. paketą.


Šiame straipsnyje: Leo LTpertvarka

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių