Quantcast

Seimas pritarė tolimojo susisiekimo autobusais rinkos pertvarkai

Seimas priėmė Kelių transporto kodekso pataisas, numatančias tolimojo susisiekimo autobusais rinkos pertvarkymą. Reforma turėtų atverti paprastesnes galimybes į rinką patekti naujiems vežėjams, įveda naujus reikalavimus tarpmiestinius maršrutus aptarnaujantiems vežėjams, o rinkos senbuviams numato pereinamąjį laikotarpį prisitaikyti prie pokyčių.

Už kodekso pataisas ketvirtadienį balsavo 114 Seimo narių, prieštaraujančių nebuvo, susilaikė 7 parlamentarai.

Pataisos įsigalioja šiemet liepą, tai reiškia, kad į rinką ateinantiems ir konkrečius maršrutus aptarnauti norintiems vežėjams nuo liepos galios naujos taisyklės, tuo metu rinkos senbuviams prie jų prisitaikyti numatytas pusantrų metų pereinamasis laikotarpis.

Pataisos Seimui pateiktos pernai lapkritį, tačiau užtrukus diskusijoms jų projektas galutinai suderintas tik po svarstymo Ekonomikos komitete praėjusią savaitę.

Kodeksas numato naujus reikalavimus vežėjams, jų autobusams, kurie turės būti ne senesni nei 14 metų, o nuo 2026-ųjų – iki 10 metų.

Taip pat nustatomi maršrutų sudarymo kriterijai ir tvarkaraščių derinimo principai, garantijų sistema, pagal kurią vežėjas vykdytų savo įsipareigojimus ir prisiimtinų atsakomybę už jų nevykdymą.

Pataisos taip pat numato galimybę į rinką bandančius patekti vežėjus tikrinti Lietuvos institucijoms siekiant nustatyti, ar jie neturi sąsajų su priešiškomis valstybėmis, už jų nestovi sankcionuojami asmenys ar įmonės, įmonės Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijai turės pateikti deklaraciją, jog vežėjas, jo steigėjai, kontroliuojantys asmenys, galutiniai naudos gavėjai nekelia grėsmės šalies saugumui.

Nustatyti reikalavimai autobusų stotims, kiti tolimojo susisiekimo autobusais paslaugos teikimo reikalavimai.

Dabartinės vežėjų ir Lietuvos transporto saugos administracijos sutartys dėl maršrutų aptarnavimo baigia galioti balandį, tačiau jos bus pratęstos iki liepos, kol įsigalios kodekso pataisos.

Reformos rinkoje prireikė Konkurencijos tarybai paskelbus, kad šiame versle trūksta konkurencijos.

Įpareigota teismo Transporto saugos administracija pernai gruodį paskelbė naują vežėjų konkursą, tačiau teismas vežėjų prašymu jį laikinai sustabdė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rukdis

rukdis portretas
paaiškes kad į rinkà veržiasi maskoliai

Nu,va...

Nu,va... portretas
Baigia uzdrausti lengvikes - tuoj ir autobusu nebeliks...

Anonimas

Anonimas portretas
grazinkit reisus is klaipedos i kaliningrada ir butinai autobusus is autobusu stoties i palangos aerouosta
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių