Quantcast

Seimas apsisprendė atsisakyti reikalavimo alkoholio produktų gamintojams turėti nuosavą laboratoriją

Ketvirtadienį Seimo plenariniame posėdyje buvo pritarta Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimams, kuriais būtų atsisakoma alkoholinių gėrimų gamintojams taikomo reikalavimo įrengti nuosavą kokybės vertinimo laboratoriją. Priimtomis pataisomis suteikiama galimybė gėrimų kokybę tikrinti kitose akredituotose laboratorijose.

Už atitinkamas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas balsavo 89 parlamentarai, 8 balsavo prieš, o 19 susilaikė.

„Alkoholio produktų kokybės laboratoriniai tyrimai turi būti atliekami laboratorijose, turinčiose teisę išduoti alkoholio produktų atitiktį patvirtinančius dokumentus. Atitikties deklaracijų išdavimo tvarką, taip pat laboratorijų, turinčių teisę išduoti alkoholio produktų atitiktį patvirtinančius dokumentus, sąrašą tvirtina Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, suderinusi su Žemės ūkio ministerija“, – rašoma įstatymo projekte.

Projektą palaikiusi Laisvės frakcijos parlamentarė Ieva Pakarklytė pabrėžė, kad šis, jos vertinimu, perteklinis reikalavimas tiesiog apsunkina galimybes smulkiesiems alkoholio gamintojams įeiti į rinką, kadangi laboratorijos įrengimas gali kainuoti kelias dešimtis tūkstančių eurų.

„Turime puikią galimybę atsisakyti perteklinio, nereikalingo reguliavimo. Šiuo metu egzistuojantis reikalavimas kiekvienai įmonei turėti nuosavą, atestuotą kokybės tyrimų laboratoriją alkoholio produktų gamybos įmonėms yra perteklinė nuostata. Tai verslams sukuria tiek įėjimo kaštus, tiek reikšmingus nuolatinius kaštus, nes reikia išlaikyti laborantus, į tai investuoti“, – už projektą plenariniame posėdyje pasisakė I. Pakarklytė.

Nors Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos parlamentaras Aurelijus Veryga akcentavo nesantis kategoriškai prieš šias pataisas, tačiau abejojo, ar reikalavimo turėti nuosavą laboratoriją atsisakymas neprieštarauja Alkoholio kontrolės įstatyme keliamam tikslui.

„Man yra neaišku, ko yra iš tikrųjų siekiama, nes Alkoholio kontrolės įstatymo tikslas yra visgi mažinti alkoholinių gėrimų vartojimą. Kolegė kalbėjo apie tai, kaip reikia pagerinti verslo galimybes veikti, ateiti į rinką. Tai reiškia – padidinti alkoholinių gėrimų pasiūlą, plėsti galimybes jį gaminti, vartoti“, – tvirtino A. Veryga.

Šis įstatymas turėtų įsigalioti nuo kitų metų sausio 1 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alis...

Alis... portretas
aš noriu vartoti tik kokybiškus produktus...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių