Quantcast

Seimas apmokestino neapdorotą tabaką: apsaugos nuo nelegalių cigarečių gamybos?

Seimas antradienį priėmė Akcizų įstatymo pakeitimus, kuriais nuo lapkričio 1 dienos nustatomi akcizai neapdoroto tabako gaminiams.

Už tai, kad įstatymo pakeitimas būtų priimtas, balsavo 103 Seimo nariai, „prieš” nebuvo, susilaikė 11.

Parlamentaras, Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Kęstutis Glaveckas sakė, jog įstatymas yra gana logiškas, tačiau abejojo, ar jis sugebės apsaugoti nuo nelegalios cigarečių gamybos.

„Aš nevisiškai prieš, bet noriu išsakyti abejones, kad šita priemonė ir akcizų įvedimas už žaliavinius lapus arba išdžiovintus tabako lapus, ar jis apsaugos nuo nelegalios cigarečių gamybos. Įstatymas gana logiškas, bet jo poveikis pačiai situacijai, į ką jis nukreiptas, kad būtų apsisaugota nuo nelegalios cigarečių gamybos ar dar kokių veiksmų, yra gana menkas“, – sakė K. Glaveckas.

Įstatymo pakeitimo projekto aiškinamajame rašte informuojama, kad akcizų tarifas iš pradžių turėtų siekti 68,6 euro už kilogramą, o vėliau laipsniškai didėtų: nuo 2020 metų kovo – iki 78,5 euro už kilogramą, o nuo 2021-ųjų kovo – iki 90 eurų už kilogramą.

Įstatymo rengėjų teigimu, akcizų už neapdorotą tabaką mokėtojais iš esmės būtų asmenys, neturintys leidimo.

Siūloma nustatyti akcizus neapdorotam tabakui numatant, kad akcizų mokestinė prievolė už šį produktą Lietuvoje atsirastų už asmens, neturinčio centrinio mokesčių administratoriaus nustatyta tvarka išduoto leidimo, iš kitos valstybės narės gaunamą, pagamintą, importuojamą, Lietuvoje įsigyjamą bei Lietuvoje prarastą nepadorotą tabaką.

Teigiama, kad akcizai taip pat nebūtų taikomi neapdorotam tabakui, panaudotam apdoroto tabako ir kaitinamojo tabako produktų, už kuriuos akcizai sumokėti, gamybai, taip pat eksportuotam ir į kitą ES valstybę narę išgabentam neapdorotam tabakui.

Nuo akcizo siūloma atleisti neapdorotą tabaką, kuris būtų panaudotas būtiniems bandymams atlikti, nustatytiems privalomiems tyrimams ar moksliniams tyrimams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O kovodami su nelegalia (!?) prostitucija prezervatyvų apmokestint nežada?.. (nors, pV, jie pas mus ir taip be proto brangūs).
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių