Quantcast

Seimą turėtų pasiekti siūlymas dėl PVM lengvatos elektroninei žiniasklaidai

Antradienio Seimo plenariniame posėdyje parlamentaras  Mindaugas Puidokas ketina pateikti Seimui siūlymą taikyti lengvatinį 5 proc. PVM tarifą ir elektroninei žiniasklaidai.

Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą parengęs  Seimo narys  sako, kad elektroninės žiniasklaidos situaciją žymiai pagerintų PVM lengvata, kuri šiuo metu galioja spausdintiems žiniasklaidos leidiniams. Šalyje paskelbus karantiną dėl COVID-19 viruso pandemijos, žiniasklaidos priemonės, anot jo, patiria stiprių pajamų iš reklamos mažėjimą.

„Manau, kad krizės atveju būtų teisinga tą pačią PVM lengvatą taikyti ir elektroninei žiniasklaidai. Dėl to mano siūlomo įstatymo projekto tikslas ir yra – įgyvendinti pridėtinės vertės mokesčio suvienodinimą visoms žiniasklaidos priemonėms. Svarbu, kad šiuo sudėtingu laikotarpiu kuo efektyviau įvairesniais kanalais svarbi informacija pasiektų mūsų šalies gyventojus“, – sako parlamentaras.

Jis pažymi, kad šiuo metu pačias didžiausias pajėgas visos visuomenės informavimo priemonės skiria patikrintos ir tikslios informacijos apie COVID-19 sukeltą krizę ir jos sprendimo būdus viešinimui.

Anot M. Puidoko, kaip nurodo Europos žiniasklaidos priemonių organizacijos „News Media Europe“ (NME) pradinės prognozės, žiniasklaidos pajamos iš reklamos, priklausomai nuo Europos Sąjungos šalies, gali mažėti nuo 30 proc. iki 80 proc.

Šiuo metu elektroninėms žiniasklaidos priemonėms taikomas 21 proc. pridėtinės vertės mokestis (PVM).

Pagal galiojantį įstatymą Lietuvoje lengvatinis PVM tarifas (5 proc.) yra taikomas laikraščiams, žurnalams ir kitiems periodiniams leidiniams, išskyrus erotinio ir (ar) smurtinio pobūdžio arba profesinės etikos nesilaikančius leidinius, kuriuos tokiais pripažino teisės aktų įgaliota institucija, bei spausdintai produkcijai, kurioje mokama reklama sudaro daugiau kaip 4/5 viso leidinio ploto.

Seimo kanceliarijos Teisės departamento nuomone, atsižvelgiant į Biudžeto sandaros įstatymo nuostatas dėl siūlomos PVM lengvatos turėtų būti gauta Vyriausybės, kaip biudžeto planuotojos, nuomonė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Reikalinga

Reikalinga portretas
rimta kiekvienos žin.analizė. Visi žino kad ji yra priklausoma ir dirba vienai ar kitai interesų grupei. Manau kad nuo mokesčio turėtų būti atleista išskirtinai tik valstybinė žiniasklaida o privačiai neturi būti jokių nuolaidų
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių