Quantcast

SEB: nemažą įtaką Lietuvos BVP augimui pirmą ketvirtį darė viena įmonė

Šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) jau viršijo lygį, buvusį prieš pandemiją, o metinis pokytis pirmą ketvirtį veikiausiai vėl buvo vienas geriausių Europos Sąjungoje, teigiama SEB banko analitikų komentare. Jų teigimu, reikia įvertinti ir tai, kad nemažą įtaką Lietuvos BVP augimui darė viena įmonė.

Analitikai pastebi, kad svarbiausias veiksnys, lėmęs, kad ekonomika per antrą karantiną augo, buvo sparčiai augusi pramonės įmonių gamyba.

„Pramonės produkcijos vertė lyginamosiomis kainomis pirmą ketvirtį padidėjo net 12,3 proc. Prieš prasidedant pirmam ketvirčiui, buvo sudėtinga tikėtis tokio augimo, nes daugiau negu pusę jo veikiausiai lėmė „Thermo Fisher Scientific Baltics“, gaminančios reagentus ir fermentus, smarkiai ūgtelėjusi gamyba. Šie gaminiai yra labai didelę pridėtinę vertę kuriantys produktai, todėl jų gamyba daro gerokai didesnę įtaką BVP negu tokios pat apimties daugelio kitų gaminių gamyba“, – teigiama SEB banko analitikų komentare.

Jų teigimu, tą liudijo ir užsienio prekybos duomenys, kurie rodė spartų lietuviškos kilmės prekių eksporto šuolį, tačiau metinis importo pokytis vis dar buvo neigiamas.

Likusios pramonės rezultatas, anot jų, taip pat buvo geras.

„Pavyzdžiui, pirmą ketvirtį transporto priemonių ir jų dalių gamyba padidėjo beveik dvigubai (42 proc.), medžio gaminių – 25 proc., baldų – 23 proc., kitų mašinų ir įrangos – 21 procentu. Vis dar mažesnė negu prieš metus buvo drabužių siuvimo ir gėrimų gamyba besiverčiančių įmonių gamybos apimtis“, – sako analitikai.

Pasak jų, pramonės įmonėms pirmą ketvirtį neigiamą įtaką darė smarkiai šoktelėjusi žaliavų kaina ir tiekimo grandinės trikdžiai, todėl ne visiems augusi gamyba atnešė didesnį pelną.

Pavyzdžiui, pirmą ketvirtį transporto priemonių ir jų dalių gamyba padidėjo beveik dvigubai (42 proc.), medžio gaminių – 25 proc., baldų – 23 proc., kitų mašinų ir įrangos – 21 procentu.

Pastebima, kad kiek nuvylė žinomi sausio ir vasario statybos darbų apimties pokyčiai. Per pirmus du šių metų mėnesius atliktų statybos darbų vertė lyginamosiomis kainomis Lietuvoje sumažėjo beveik dešimtadaliu (9,1 proc.).

„Tačiau labai tikėtina, kad tai yra šaltesnio negu prieš metus sausio ir vasario pasekmė, o kovas jau turėjo būti daug geresnis“, – teigiama komentare.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių