Quantcast

Savarankiškai mokantiesiems įmokas „Sodrai“ – vienas kodas

  • Teksto dydis:

444 – šiuos skaičius turėtų įsiminti visi gyventojai, kurie savarankiškai moka įmokas „Sodrai“. Nuo liepos 1 d. naujuoju įmokos kodu jie galės sumokėti visas socialinio draudimo įmokas (VSD) ir privalomojo sveikatos draudimo įmokas (PSD), nepriklausomai nuo to, kiek ir kokių veiklų vykdo. „Sodra“ skaičiuoja, kad naujovė bent per pusę sumažins fizinių asmenų atliekamų mokėjimų skaičių.

Iki šiol fizinis asmuo, kuris priklauso keliems draudėjų tipams – pavyzdžiui, vykdo individualią veiklą ir dirba su verslo liudijimu, – turėjo teisingai pasirinkti tinkamą įmokos kodą pagal kiekvieną draudėjo tipą atskirai. Gyventojui kas mėnesį reikėjo mokėti įmokas keliais mokėjimo pavedimais. Jei žmogus suklysdavo, buvo nustatoma skola pagal vieną draudėjo tipą ar įmokos rūšį, o permoka – pagal kitą. Klaidas taisydavo „Sodros“ specialistai, perkeldami sumokėtas sumas pagal teisingą įmokos rūšį.

„Sukūrėme fizinio asmens įmokų kortelę, kad klientai prisijungę prie asmeninės „Sodros“ paskyros galėtų aiškiai, lengvai sužinoti mokėtiną sumą ir jiems nereikėtų analizuoti, kokį kodą įrašyti. Konsultantai paprastai suras informaciją, kiek konkretus asmuo turi prievolių, o specialistams nebereikės „rankiniu būdu“ perkelti sumokėtų įmokų“, – sako „Sodros“ Įmokų administravimo skyriaus vedėjas Laimonas Rudys.

Fizinio asmens įmokų kortelė skirta ne tik savarankiškai dirbantiesiems, bet ir tiems gyventojams, kurie privalo patys mokėti PSD įmokas.

Nuo liepos 1 d. kiekvienas žmogus, norėdamas sumokėti įmokas, galės prisijungti prie asmeninės paskyros www.sodra.lt/gyventojui arba www.sodra.lt/draudejai. Kairėje pusėje pasirinkus skiltį „Įmokų mokėjimas“, atsidarys Fizinio asmens įmokų kortelė, kurioje vienoje vietoje bus nurodytos visos mokėtinos VSD ir PSD įmokų sumos. Paspaudęs mygtuką „mokėti“ žmogus bus nukreiptas į mokėjimo puslapį, kur pasirinkęs savo banką galės sumokėti visą sumą vienu kodu – 444.

Jei klientas nori sumokėti didesnę arba mažesnę sumą, pavyzdžiui, nori sumokėti PSD įmokas už kelis mėnesius į priekį, tokiu atveju jis turėtų pasirinkti mygtuką „mokėti kitą sumą“ ir įvesti pageidaujamą sumą mokėjimo langelyje, aiškinama „Sodros“ pranešime.

Atkreipiamas dėmesys, kad jei žmogus turi skolų „Sodrai“, pirmiausia bus dengiamos seniausios jo įmokų, palūkanų, baudų ar delspinigių skolos, o likusi sumokėta suma bus skirta einamosioms VSD ir/arba PSD įmokoms.

„Sodros“ duomenimis, kiekvienais metais fiziniai asmenys atlieka apie 2 milijonus mokėjimų pagal įvairius įmokų kodus. Planuojama, kad įvedus vieną įmokos kodą visiems fizinių asmenų mokėjimo pavedimams, jų skaičius sumažės per pusę. Siekiant išlaikyti permokų ir skolų balansą, kasmet atliekama apie 200 tūkstančių tokių įmokos kodo keitimų – skaičiuojama, kad jų sumažės apie 90 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių