Quantcast

Sausra skaudžiausiai kirto Dzūkijos ūkiams

  • Teksto dydis:

Varėnos rajonui, vieninteliam Lietuvoje paskelbusiam ekstremalią padėtį, sausra kirto labiausiai ir ūkininkai baiminasi, kad šįmet nė sėklos neužsiaugins ir ją teks pirkti, o apie derlių kalbėti išvis neverta, šeštadienį rašo „Lietuvos rytas“.

Nors išdžiūvęs visas Varėnos rajonas, blogiausia padėtis Varėnos ir Matuizų seniūnijose, kur dirvožemis smėlingiausias. Čia yra laukų, kuriuose saulė, karštis sunaikinę viską.

Varėnos rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas Irmantas Laniauskas neprognozuoja, ar palijus kai kurie pasėliai dar atsigaus. Pasak jo, avižos, kurių Varėnos rajone auginama daugiausia, visiškai rudos, jos nebeatsigaus. Ankštinės kultūros, kurios ir taip smėlėtuose dirvožemiuose prastai auga, sunyko, rapsai jau meta žiedus. Žieminiai rugiai ir kvietrugiai buvo puikiai peržiemoję, bet lietaus trūkumas jiems irgi smarkiai pakenkė. Po tokios kaitros Varėnos rajone smarkiai sumažės ir auginamų gyvulių, juos teks parduoti – saulė nusvilino pievas ir šieno bus labai mažai.

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos prezidentė Zofija Cironkienė sako, kad sausra ir kaitra daugiausia žalos pridarė Vidurio Lietuvoje ir pietiniuose regionuose esantiems daržovių augintojams. Ji smarkiai kliudė ir Dzūkiją, bet ten labai stambių daržovių augintojų nėra. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių