Quantcast

SAM: sprendimą dėl privalomos saviizoliacijos vežėjams lėmė ir situacija dėl plintančių mutacijų

Nuo pirmadienio įsigaliojus naujiems reikalavimams į Lietuvą atvykusiems vežėjams, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovė teigia, kad sprendimą lėmė ir situacija dėl plintančių koronaviruso mutacijų. 

„Kodėl atsirado reikalavimas ir kodėl apie tokį reikalavimą ir izoliaciją prakalbome dabar. Skaičiai, nors buvo žemėjantys, tačiau Lietuvoje, deja, nuo tam tikros dienos turime didėjantį sergamumo skaičių ir, jeigu palyginsime, (vasario – ELTA) 18 dieną turėjome 238 atvejus per 14 dienų sergamumą, tenkantį 100 tūkst. gyventojų, tai dabar turime beveik 243 atvejus“, – žurnalistams pirmadienį sakė Sveikatos apsaugos ministerijos vyriausioji patarėja Rasa Kiūdytė.

„Tos žinios, kurios ateina iš ES ir pasaulio, nedžiugina dar ir todėl, nes šiuo metu labai plinta mutacijos. Vasario 11 dienos duomenimis, Europos ligų prevencijos ir kontrolės ligų centras parodė, kad 83 šalys, tarp jų visos ES šalys, jau turi Jungtinės Karalystės mutaciją, 40 šalių paskelbė, kad pas juos yra Pietų Afrikos Respublikos mutacija, ir net septyniolika yra pranešusios, kad pas juos yra Brazilijos mutacija“, – pridūrė SAM patarėja.

Pasak jos, mutacijos daug greičiau plinta, taip koronavirusu lengviau užsikrėsti.

„Kadangi užkrečiamumas yra 40–80 proc. didesnis ir greitesnis, buvo priimti sprendimai, kad šalys narės, atsižvelgiant į tai, kad būtent tarybos rekomendacijos leidžia griežtinti reikalavimus tiems asmenims, kurie atvyksta iš mutacijos šalių arba kur yra didelis sergamumas, grąžinti reikalavimą izoliuotis“, – sakė R. Kiūdytė.

Pasak jos, izoliacija netaikoma, jei asmuo atvyko tik iškrauti ir paimti krovinio.

„Izoliacija netaikoma asmenims, kurie yra vakcinuoti, kurie yra persirgę ir persirgimo epizodas patvirtintas pažyma ir diagnozė buvo nustatyta PGR ar antigeno testu. Tokiems persirgusiems asmenims izoliacija netaikoma, jei nuo persirgimo nepraėję 90 dienų, ir netaikoma tiems, kurie per šalį vyksta tranzitu. Visi kiti asmenys, jei grįžta į Lietuvą, turi izoliuotis dešimt dienų. Gali izoliaciją susitrumpinti septintą dieną, pasidarę PGR testą už savo lėšas ir gavę atsakymą“, – sakė R. Kiūdytė.

Jos teigimu, saviizoliaciją vežėjai gali nutraukti, jei tai reikalinga dėl darbo.

„Jei parvyko ir reikia išvykti į reisą anksčiau nei septintą dieną, neplanuojate likti Lietuvoje, 3–5 dieną jums reikia išvažiuoti, jūs izoliacijos vietą paliekate ir važiuojate į darbą. Nutraukti izoliaciją galima, jei vykstama darbo reikalais“, – sakė SAM atstovė.

Pasak R. Kiūdytės, vežėjai izoliuotis gali kartu su šeimos nariais, nepriklausomai, ar jis grįžo iš šalių, kurioje užfiksuota koronaviruso mutacija, ar ne.

„Skirtumas, kad, jei iš šalies, kurioje yra mutacinis virusas ar padidintas sergamumas, tokiais atvejais turi sutikti kiti šeimos nariai, kad tas asmuo izoliuojasi kartu su jais tame pačiame bute, bet jis turi izoliuotis būtinai atskirame kambaryje, kuris turi būti gerai vėdinamas, vengti bendrų erdvių, apriboti savo judėjimą bute, kad nesusitikinėtų su kitais šeimos nariais. Jei vežėjas gyvena vieno kambario bute ir nėra galimybės izoliuotis kitame kambaryje, tada toks žmogus turi teisę prašyti savivaldybės skirti patalpą tinkamai izoliacijai“, – nurodė R. Kiūdytė.

Nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ viceprezidentas Vytas Bučinskas sako, kad vairuotojai, grįžę į Lietuvą, saviizoliuodavosi ir iki šiol.

„Nuskambėjo viešojoje erdvėje informacija, neva vežėjai ir transporto įmonių vairuotojai niekada anksčiau nesiizoliavo ar nebuvo privaloma tai daryti, o dabar neva nuo šiandien privaloma ir sugriežtintos sąlygos. Manau, kad nėra taip, visada visi darbuotojai izoliavosi ir izoliuojasi šiuo metu. Tiesiog šiek tiek pasikeitusi tvarka, kad tiek visi kiti keliautojai, tiek tolimųjų reisų vairuotojai, prieš atvykdami į Lietuvos teritoriją, privalo užsiregistruoti NVSC tinklalapyje ir gauti patvirtinantį kodą“, – žurnalistams antradienį sakė V. Bučinskas.

„Anksčiau buvo nuostata, kad vairuotojas privalėjo per 12 valandų nuo atvykimo į Lietuvą izoliuotis. Šiuo atveju ir yra sugriežtinimas, plius situacija tokia, kad atsirado raudonos zonos valstybės ir, esant saviizoliacijai iš šitų valstybių, šiek tiek griežtesnės sąlygos yra“, – sakė „Linavos“ viceprezidentas.

Nuo pirmadienio, siekiant valdyti koronaviruso plitimą, iš užsienio grįžę ekipažų ir įgulų nariai privalo izoliuotis dešimt dienų, skaičiuojant nuo atvykimo į Lietuvą dienos, penktadienį pranešė SAM.

Pasak SAM, izoliacijos terminas gali būti trumpinamas, jei 7-ą izoliacijos dieną savo lėšomis yra atliekamas koronaviruso testas ir jo rezultatas yra neigiamas. Tokį sprendimą, siekiant užkirsti kelią pavojingų koronaviruso atmainų plitimui, penktadienį priėmė ekstremalių situacijų operacijų vadovas.

Reikalavimas izoliuotis netaikomas ekipažų ir įgulų nariams, vykstantiems per Lietuvos teritoriją tranzitu be sustojimų, išskyrus būtinuosius, taip pat orlaivių ekipažams, kai ekipažo nariai tarp reisų nepalieka transporto priemonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių