Quantcast

S. Gentvilas: miestų planavime reikėtų taikyti tvarumo principus

Seimo narys, į aplinkos ministro postą siūlomas Simonas Gentvilas sako, kad į kovos su klimato kaita planus turėtų būti įtrauktas ir statybos sektorius, reikėtų atnaujinti statybos reguliavimo normas bei miestų planavime taikyti žiedinės ekonomikos ir tvarumo principus.

Penktadienį per Seime vykusią tarptautinę konferenciją, skirtą aptarti kaip statybų sektorius galėtų prisidėti prie poveikio aplinkai mažinimo, jis pristatė rezoliuciją, kurioje išvardyti žingsniai, kaip būtų galima keisti situaciją.

„Visų pirma, tai metodikos keitimas ir statybos proceso požiūris per ekologinę prizmę. Šiandien retai skaičiuojame, kiek iš tikrųjų statybos proceso metu susidaro (anglies dioksido emisijų – ELTA) išmetimų, koks tai yra poveikis aplinkai. Reikia žiūrėti žymiai plačiau, kaip vyko procesas, iš ko pastatytas pastatas, kaip vyko statybinių medžiagų gamyba“, – renginyje penktadienį sakė S. Gentvilas.

Jo teigimu, taip pat reikia atnaujinti statybos reguliavimo normas.

„Jau šiandien Lietuvos gamintojai eksportuoja surenkamus pastatus į kaimynines valstybes, į Baltijos šalis, Europos Sąjungą, tačiau Lietuvoje turime žymiai griežtesnes normas negu tos šalys, kurios perka mūsų produkciją“, – sakė Seimo narys.

Pasak politiko, visuomeniniai pastatai taip pat turėtų būti statomi atsižvelgiant į tvarumo kriterijus. 

„Turime kalbėti apie tai, kad valstybė yra vienas didžiausių užsakovų statybos pramonėje ir valstybė diktuoja tendencijas, ypač didelio masto projektams. Peržiūrėjus valstybės investicijas į viešuosius pirkimus, daugiau nei 70 proc. viešųjų pirkimų eina rangos darbams, dalis kelių tiesimui, bet nemaža dalis ir visuomeninių pastatų rekonstrukcijai ir statybai. Čia galime pasitelkti žymiai aukštesnį standartą, tai, ką padarė Prancūzija, įsivardijusi, kad visi visuomeniniai pastatai turėtų bent 50 proc. savo statybinių medžiagų, pagamintų iš organinių medžiagų, taip pat ir medienos“, – sakė S. Gentvilas.

Anot S. Gentvilo, pasitelkiant aukštąsias ir profesines mokyklas bei profesijas vienijančias organizacijas, reikėtų skirti išteklių naujų medinės statybos, projektavimo ir gamybos specialistų ruošimui bei esamų specialistų kvalifikacijos kėlimui.

Renginio organizatoriai teigia, kad išsivysčiusiose valstybėse pastatai išskiria beveik pusę – 40 proc. – viso šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio, o tokios standartinės statybų medžiagos kaip plienas ir betonas reikšmingai prisideda prie anglies dioksido emisijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių