Quantcast

Rytų ir Vakarų skirstomieji tinklai gali būti sujungti (dar papildyta)

Rytų ir Vakarų skirstomųjų tinklų įmonės kitąmet gali būti sujungtos į vieną bendrovę. Apie tokius galimus planus trečiadienį paskelbė energetikos ministras Arvydas Sekmokas. Privatūs energetikos sektoriaus investuotojai abejoja tokio žingsnio tikslingumu.

Skirtingi tarifai - nepriimtina

Pasak ministro, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija atkreipė dėmesį, kad netrukus gali iškilti skirtingų elektros tarifų taikymo „Rytų skirstomųjų tinklų“ ir įmonės VST klientams. Vakarų Lietuvos gyventojai gali mokėti už elektrą pigiau nei gyvenantieji Rytų Lietuvoje.

„Kainų komisija atkreipė dėmesį, kad anksčiau ar vėliau tas atskirų tarifų klausimas gali iškilti. Tai būtų nepriimtina. Todėl kilo mintis, kad abi skirstomųjų tinklų įmones gali būti naudinga sujungti į vieną. Dabar ši galimybė nagrinėjama. Jokių galutinių sprendimų nėra“, - pastebėjo Energetikos ministerijos vadovas.

A.Sekmokas tvirtino, kad spalio mėnesį turėtų būti gautas atsakymas, ar vertėtų jau kitais metais siekti „Rytų skirstomųjų tinklų“ ir VST sujungti. „Pirmiausia nagrinėjamas efektyvumo klausimas. Jeigu paaiškės, kad tai bus efektyvu, tuomet tai bus siekiama įgyvendinti“, - kalbėjo ministras.

Su privačiais investuotojais nesikalbėjo

Apie sujungimo galimybę A.Sekmokas tvirtino kalbėjęs su energetikos giganto „Leo LT“ valdyba, taip pat su abiejų skirstymo tinklų bendrovių vadovybėmis. „Rytų skirstomieji tinklai“ ir VST yra antrinės „Leo LT“ įmonės.

Pasak ministro, sutarta, kad reikia su profesionaliais konsultantais išsiaiškinti, ar tikrai būtų efektyvu sujungti skirstomuosius tinklus.

Tačiau energetikos ministras pripažino kol kas neatsiklausęs privataus „Leo LT“ akcininko „NDX energijos“ nuomonės šiuo klausimu. 38,3 proc. akcijų priklauso prekybos tinklo „Maxima“ savininkų įmonei „NDX energijai“, likusieji 61,7 proc. - valstybei.

„Tai kol kas pirminė idėja, kurią dar reikia patikrinti, ar tikrai tai būtų efektyvu“, - sakė A.Sekmokas.

Energetikos ministras neatmetė galimybės, kad jau spalio pabaigoje arba lapkričio pradžioje „Leo LT“ visuotiniame akcininkų susirinkime galėtų būti keliamas ir tinklų sujungimo klausimas. Tačiau tai priklauso nuo to, ar iki susirinkimo bus suspėta gauti visus atsakymus dėl skirstomųjų tinklų sujungimo efektyvumo. Jeigu ne, tuomet šis klausimas gali būti nagrinėjamas vėliau, galbūt jau kitąmet.

„Galimas sujungimas yra visuotinio akcininkų susirinkimo klausimas“, - pabrėžė A.Sekmokas.

Kiltų klausimas dėl akcijų dalybų

Anot ministro, galimas skirstomųjų įmonių sujungimas negali ir neturi trukdyti „Leo LT“ likvidavimo procesui, dėl kurio „politiškai jau apsispręsta“. Likviduojamos įmonės statusą „Leo LT“, pasak ministro, įgis vėliausiai kitų metų pradžioje, kai baigsis Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės ir Kauno hidroelektrinės atskyrimo nuo bendrovės procesas. Dėl šio atskyrimo turėtų būti apsispręsta artimiausiame „Leo LT“ akcininkų susirinkime, kuris vyks vėliausiai lapkričio pradžioje.

Kiek truks pats „Leo LT“ likvidavimo procesas, kol kas  nesiryžtama prognozuoti. Dar neaišku ir tai, kaip valstybė ir „NDX energija“ išsidalins likviduojamos bendrovės turtą. Tai, anot energetikos ministro, paaiškės, kai bus baigtas „Leo LT“ turto naujas įvertinimas, kurį atlieka tarptautinė bendrovė „Pricewaterhouse Coopers“.

Paklaustas, ar „Rytų skirstomųjų tinklų“ ir VST sujungimas gali įvykti dar iki „Leo LT“ likvidavimo, A.Sekmokas atsakė: „Jeigu mūsų konsultantai spalio mėnesį pasakys, kad efektyvu jungti tas bendroves, sieksime tai padaryti kuo greičiau. Bet šiandien neturiu atsakymo, ar sujungimas įmanomas dar iki „Leo LT“ likvidavimo, ar jau po jo“.

Iki „Leo LT“ sukūrimo VST priklausė „NDX energijai“. Ji siekia likviduojant „Leo LT“ atgauti turėtos įmonės akcijas, tačiau valstybė su tokiu pasiūlymu nesutinka. Jeigu iki „Leo LT“ likvidavimo būtų nuspręsta sujungti abi skirstomųjų tinklų įmones, tuomet sujungtosios bendrovės akcijų pasidalinimo klausimas kiltų valstybės ir „NDX energijos“ derybose dėl likviduojamos „Leo LT“ turto dalybų.

I.Staškevičius abejoja

„NDX energijos“ vadovas Ignas Staškevičius abejojo, ar tikslinga jungti „Rytų skirstomuosius tinklus“ ir VST. „Abejonių turėtų reikšti pirmiausia klientai, kurie gali dėl tokio sprendimo nukentėti. Tai būtų visiškai konjunktūrinis sprendimas, nes atimtų iš VST klientų galimybę turėti mažesnes kainas. Taigi, vartotojams jis nieko gera neatneštų“, - įsitikinęs „NDX energijos“ vadovas.

Jis įsitikinęs, kad skirstomųjų tinklų sujungimas į vieną įmonę kainuotų labai brangiai – ne vieną dešimtį milijonų litų. „Neabejotinai taip. Didžiulių išlaidų pareikalautų dirbančių žmonių, valdymo sujungimo atgal į vieną sistemą ir kiti organizaciniai klausimai“, - sakė I.Staškevičius.

Tačiau jis abejojo, ar skirstomųjų tinklų sujungimas gali turėti esminės įtakos vykdant „Leo LT“ likvidavimo procesą.

I.Staškevičius pripažino, kad valstybė savo turimais balsais „Leo LT“ bendrovėje gali priimti sprendimą dėl skirstomųjų tinklų sujungimo į vieną įmonę. „Jeigu ministerija ar Vyriausybė apsispręstų, ji gali tokį sprendimą priimti pati. Nuo mūsų čia niekas nepriklausys“, - sakė jis.

Rytų ir Vakarų skirstomieji tinklai kadaise priklausė valstybinei „Lietuvos energijai“. Ruošiantis tinklų privatizavimui jie 2001 metais buvo atskirti nuo „Lietuvos energijos“ ir padalinti į rytų bei vakarų Lietuvą aptarnaujančias bendroves. 2003-aisiais Vakarų skirstomieji tinklai buvo privatizuoti „NDX energijos“ ir pervadinti į VST.


Šiame straipsnyje: RSTVSTsujungimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių