Quantcast

R. Švedas: dešimtmetis stovėjimo vietoje – nusikalstamas neveikimas?

Buvęs Lietuvos energetikos viceministras Romas Švedas sako, kad suskystintų dujų terminalo statyba yra pirmasis per daugiau kaip dešimt metų sėkmingai iki galo įgyvendintas šalies energetikos projektas.

„1998 metais pastatėme Būtingės terminalą. Daugiau per 10 metų nebuvo įgyvendintas nė vienas projektas. Netgi gamtinių dujų saugyklos tyrimai nebuvo atlikti iki galo. 10 metų stagnacijos, kuomet nieko nedarėme, mums kainavo labai daug – gilią priklausomybę nuo Rusijos ir konfliktą su Rusija“, – LRT Televizijos laidoje „Teisė žinoti pirmadienį vakare kalbėjo R. Švedas, dabar dėstantis VU TSPMI.

Pasak jo, laikotarpį nuo 1998 iki 2008 galima pavadinti Lietuvos energetinės stagnacijos laikotarpiu arba netgi nusikalstamo neveikimo laikotarpiu.

„Dabar kita bėda, visus projektus – ir atominę elektrinę, ir elektros, ir dujų jungtis, turime įgyvendinti vienu metu, ir tai kelia finansinių sunkumų“, – teigė R. Švedas, kartu klausdamas, ar dešimtmetis be įgyvendintų projektų tebuvo šiaip nieko nedarymas, ar sisteminis neveikimas.

Jis teigia matantis realių galimybių, kad Lietuva galėtų uždirbti iš naujojo terminalo teikiamų galimybių.

„Versle kaip versle – kas pirmas pastato, tas turi galimybes ir jas išnaudoja. Paradoksas yra tas, kad kaimyninė Latvija turi didelius pajėgumus, nes turi gamtinių dujų saugyklą, bet Baltijos šalys negali ja skaidriai pasinaudoti, nes piktnaudžiauja dominuojančia padėtimi tas pats „Gazprom`as“, – sako R. Švedas. – Mes galėtume tapti suskystintų dujų perpylimo centru. Mūsų laivas būtų bazė – tai didelė verslo galimybė. Lietuvai suskystintų dujų verslas naujas, bet lietuviai drąsūs – nujojo iki Juodosios jūros, tai laivais nuplauks dar toliau“.

Pasak R. Švedo, nepriklausomybė kainuoja, tačiau ne taip brangiai kaip priklausomybė nuo Rusijos Federacijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sūduvis

Sūduvis portretas
Ne stovėjimas vietoj o didelis žingsnis ATGAL, nereikia pudrinti smegenų... Per visus nepriklausomybės metus Lietuva tik kaip vėžys ropoja atbula...

jaunikis

jaunikis  portretas
stabde
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių