Quantcast

R. Šimašius: biudžetas priimamas įkišus galvą į smėlį

Vilniaus meras Remigijus Šimašius įvertino antradienį Seime priimamą valstybės biudžetą. Pasak sostinės mero, mokesčių mokėtojai, prieš metus pamaitinti pažadais, kad mokesčiai nekils, šiandien jau apkraunami naujais mokesčiais, kurie neturi nieko bendro su strategiškumu ar sistemiškumu.

„Šiandien Seimas balsuoja dėl valstybės biudžeto. Panašu, kad turėsime prisvilusį, kuris verdamas iš gerų produktų. Su valstybės biudžetu ir viešųjų finansų dalybomis Seime – viskas atvirkščiai nei turėtų būti. Finansuojame tuščias mokyklas dideliam valdančiųjų partijos lyderio džiaugsmui, vaikų vienam mokytojui pas mus mažiausiai visoje Europos Sąjungoje, o atlyginimai irgi vieni iš skurdžiausių – dvigubai mažesni net nei Turkijoje, iš kur atvykę statybininkai uždarbiauja Lietuvoje“, – savo feisbuko paskyroje teigia R. Šimašius.

Pasak sostinės mero, gydytojų atlyginimai išlieka nekonkurencingi, o aukštojo mokslo reforma sustojo.

„Finansuojame daugiausiai lovų ligoninėse. 57 procentus brangios medicinos technikos išnaudojame per mažai, 7 procentai visai stovi nenaudojama. Finansuojame vieną didžiausių gydytojų skaičių tūkstančiui gyventojų. O gydytojų atlyginimai nekonkurencingi.

Finansuojame aukštąjį (arba, kai kuriais atvejais pseudoaukštąjį) išsilavinimą bene didžiausiai daliai jaunuolių, palyginti su ES šalimis, o dėstytojų atlyginimas apgailėtinas. Uždarėme Lietuvos edukologijos universitetą, bet ties tuo reforma ir sustojo, neatnešusi neapčiuopiamos naudos.

Net kai iš Vyriausybės ateina gana sveiko proto balsas, Seime jis paverčiamas į kažkokią karikatūrą ir po iškastravimo Naisių fermoje paleidžiamas ganytis po Lietuvos miestus ir miestelius.

Didiname vaiko pinigus, kurie išleidžiami bet kam, o krepšelis popamokiniam ugdymui ne plečiamas, ką reikėtų daryti, bet nuo kitų metų naikinamas. Po „klasės krepšelio“ reformos sumažinti pinigai socialiniams pedagogams ir mokytojų padėjėjams irgi taip ir negrįžo“, – teigia R. Šimašius.

Meras teigia, kad mokesčių mokėtojai, prieš metus pamaitinti pažadais, kad mokesčiai nekils, šiandien jau apkraunami naujais mokesčiais (automobilių, bankų, nekilnojamojo turto), kurie „neturi nieko bendro su strategiškumu ar sistemiškumu“.

„Lygybė prieš įstatymą reikalauja būti visiems vienodai teisingiems, bet balsai už biudžetą Seime perkami ciniškiausiu būdu – vienoms apygardoms numetant kokį pastatą ar kelią, o kitoms – lėšas melioracijai per susijusias įmones.

Net kai iš Vyriausybės ateina gana sveiko proto balsas, Seime jis paverčiamas į kažkokią karikatūrą ir po iškastravimo Naisių fermoje paleidžiamas ganytis po Lietuvos miestus ir miestelius“, – sako meras.  

„Tad kai kas nors iš valdžios ar iš ekspertų pasakos, kad norint gerų viešųjų paslaugų reikia daugiau pinigų, paklauskime – ar padarėme bent jau bazinius dalykus, kad pinigai būtų leidžiami protingai. Ar tik nėra taip, kad toks aiškintojas yra kaip virėjas, atnešęs sudegusį patiekalą, ir pasakojantis, kad problema ta, jog produktai buvo neekologiški ir per pigūs?“, – klausia R. Šimašius.

„Šalis klesti, kai kūrybingi žmonės gali kurti, o mokytojai, gydytojai ir kiti svarbias funkcijas visuomenėje atliekantys žmonės yra gerbiami, gauna adekvatų atlyginimą, ir jais pasitikima. Tikiu, kad šis biudžetas yra paskutinis, kai jis priiminėjamas galvą įkišus į smėlį“, – teigia R. Šimašius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

S

S portretas
Tau durneli tik tylet.

...

... portretas
Žydeliui parsidavęs prabilo: "Kuo blogiau, tuo geriau" (juk gojai negali gerai gyvent).

ŠIMAŠIUS ir

  ŠIMAŠIUS ir portretas
l i k ę liberalai p r i v a l o nustoti MULKINTI visuomenę ir g r ą ž i n t i tai ką prisivogė--visa tai akivaizdžiai m a t o gyventojai ,kaip už v a g y s t e s teisiamas GAUJOS liberalų ELITAS su jų lyderiu MASIULIU.--- Į v a i r ū s Š I M A Š I A I, kuo greičiau nusiimkite JUODUS akinius ir ž i n o k i t e !-- , kad toliau nepavyks paslėpti SMĖLYJE - gyventojams padarytų nusikaltimų.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių