Quantcast

R. Rudzkis: žaibiškai rusiškų dujų pakeisti suskystintomis Europai nepavyks

Ekonomistas Rimantas Rudzkis tikina, kad Rusija šiuo metu gauna didelius pelnus iš dujų eksporto, nes jų kaina dabar yra 2-3 kartus didesnė, negu įprastai rinkoje. Pasak jo, Europos Sąjungos (ES) šalims įvedus labai griežtą embargą rusiškoms dujoms, kainos šoktų į kosmosą.

„Žaibiškai rusiškų dujų pakeisti suskystintomis dujomis nepavyks, todėl, kad dauguma suskystintų dujų tiekėjų yra sudarę kontraktus iki 2027–2028 m., jie laisvų pajėgumų turi nedaug, išimtis nebent Jungtinės Amerikos Valstijos, kurios didina dujų gavybą ir eksportą. Bet, žinoma, ne tokiais kiekiais, kokių reikia, kad būtų galima pakeisti visą Rusijos eksportą ES“, – pirmadienį Žinių radijui teigė R. Rudzkis.

Profesorius aiškina, kad šiuo metu yra priimama daug sprendimų, kurie yra neapibrėžti, t.y. neaišku, kiek jie bus griežtai įgyvendinti ir kaip pavyks persiskirstyti srautams. Jo manymu, jeigu Europa rytoj atsisakytų rusiškų dujų, jų kaina Europoje iš karto šoktų į viršų.

„Jos ir šiuo metu yra labai aukštos, apie 1,2 tūkst. dolerių už tūkst. kubų ir tai yra kokius šešis kartus didesnė kaina, negu buvo 2019 metais. Dar iki karo, t.y. 2021 m. rudenį, buvo momentai, kai tos kainos buvo pasiekusios 2,3 tūkst. dolerių, tai yra dar du kartus daugiau“, – sakė R. Rudzkis.

Šiuo metu vyksta karas ne tiek Rusijos su Ukraina, kiek Rusijos su Vakarų pasauliu, nes Rusija metė iššūkį visai Vakarų civilizacijai.

Ekonomistas tvirtina, kad šiuo metu ekonominius rodiklius prognozuoti yra ganėtinai sunku, nes juos priimant dominuoja politiniai siekiai, o ne ekonominė logika.

„Šiuo metu vyksta karas ne tiek Rusijos su Ukraina, kiek Rusijos su Vakarų pasauliu, nes Rusija metė iššūkį visai Vakarų civilizacijai“, – aiškino profesorius.

Rimantas Rudzkis. J. Kalinsko / BNS nuotr.

ELTA primena, kad, atsižvelgdama į Rusijos vykdomą karinę agresiją Ukrainoje, Europos Sąjunga (ES) jau yra priėmusi penkis sankcijų Rusijai paketus.

Naujausiame pakete buvo priimtas anglių importo draudimas. Taip pat į Europos uostus nebeleidžiama įplaukti Rusijos laivams.

Penktajame sankcijų pakete buvo išplėstas asmenų, kuriems taikomos sankcijos, sąrašas bei įvestos sankcijos dar keturiems svarbiems Rusijos bankams, įskaitant antrą pagal dydį šios šalies banką VTB.

Taip pat įtrauktas draudimas daugumai Rusijos sunkvežimių ir laivų patekti į ES, išskyrus žemės ūkio produktus, humanitarinę pagalbą ir energetinius išteklius.

Į sankcijų paketą nėra įtrauktas draudimas importuoti naftą bei dujas iš Rusijos.

Europos Komisija (EK) trečiadienį pristatė šeštąjį sankcijų Rusijai paketą, kuriame pateikė atitinkamą siūlymą. EK šaltiniai naujienų agentūrai dpa patvirtino, kad savo nepritarimą rusiškos naftos embargui prieš tai pareiškusioms Slovakijai ir Vengrijai gali būti pritaikyta išimtis.

Tačiau Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas kategoriškai atmeta Europos Komisijos pasiūlymą dėl sankcijų naftos importui iš Rusijos. „Tai prilygtų branduolinei bombai, numestai ant Vengrijos ekonomikos“, – pareiškė jis penktadienį valstybiniam radijui. Jo šalis esą negalės pakeisti rusiškos naftos ir per 20 mėnesių laikotarpį, kuris specialiai numatytas Vengrijai.

R. Rudzkis: dabar ekonominės problemos Rusijai negresia – su jomis gali susidurti po pusmečio

Karą Ukrainoje Rusija pradėjo itin palankiomis sau ekonominėmis sąlygomis, todėl tikėtis greitos šalies ūkio griūties neverta, teigia R. Rudzkis. Jis prognozuoja, kad režimo ekonomikai didesnės problemos kils po pusmečio, pasibaigus vakarietiškų komponentų atsargoms, jei iki tol Rusijos pramonininkai neras kuo jų pakeisti Azijoje.

Pasak R. Rudzkio, situacija pasaulinėse žaliavų rinkose vasario 24 – pirmųjų Rusijos karinių veiksmų Ukrainoje – dieną šaliai agresorei buvo „nepaprastai palanki“. Anot eksperto, karinė invazija prasidėjo rekordiškai brangstant ne tik energijos išteklių, bet ir metalo, medienos, kviečių ir kt. žaliavų kainoms, kilusiomis dar iki karo.

Karą Ukrainoje Rusija pradėjo itin palankiomis sau ekonominėmis sąlygomis, todėl tikėtis greitos šalies ūkio griūties neverta.

„Tai (brangimas – ELTA) prasidėjo visai ne per karą su Ukraina. Pažiūrėjus, kada buvo aukščiausios metalo, medienos, akmens anglies kainos, tai buvo praėjusių metų rudenį. Jei lygintume pagrindines žaliavų kainas su 2019 metų atitinkamomis kainomis, tai (...), pavyzdžiui, akmens anglis brango 6 kartus“, – pirmadienį Žinių radijui dėstė R. Rudzkis.

Jo teigimu, ir dabartinės dujų bei naftos kainos yra kartais didesnės už buvusias dar iki pandemijos – 2019 metais. Ekspertas įsitikinęs, kad tai leidžia Kremliaus režimui gerokai sušvelninti pritaikytų sankcijų poveikį.

„Kiek vidutiniškai Europos Sąjungoje dujos vidutiniškai kainavo 2019 metais? Mažiau nei 200 JAV dolerių už 1000 kubinių metrų. Šiuo metu kaina – apie 1200. Matome, koks yra skirtumas, ir visa tai gerokai padidina Rusijos finansinius srautus, nepaisant sankcijų“, – teigė ekonomistas.

„Jie dabar naftą pardavinėja gerokai pigiau nei vidutinė rinkos kaina, bet ji vis tiek gerokai brangesnė nei 2019 metais“, – tęsė jis.

Anot R, Rudzkio, net jei ES ir atsisakys rusiškos naftos, ją toliau pirks kitos šalys, pavyzdžiui, Indija. Nors ji bus parduodama gerokai mažesnėmis nei rinkos kainomis, pajamos iš parduotos žaliavos, pasak jo, vis vien bus didelės, o šių metų pradžioje jau yra didesnės nei analogišku metu pernai.

„Taip, tenka rusams pardavinėti ją su didelėmis nuolaidomis, kažkiek jie praranda. Bet ta statistika, kuri šiuo metu ateina iš Vakarų apžvalginių dienraščių, rodo, kad šiuo metu pirmus praėjusius keturis mėnesius Rusijos pajamos yra gerokai didesnės, nei buvo prieš metus. Kol kas dar tikrai Rusijai niekas labai negresia“, – įsitikinęs R. Rudzkis.

Pagrindinės problemos Rusijos ekonomikai, jo teigimu, kils po maždaug 6 mėnesių, jei Vakarų valstybės ir toliau taikys sankcijas. Ekspertas mano, kad jos darys žalą Rusijos pramonei, – nors šalis pakankamai daug prekių pasigamina pati, gamybai užtikrinti būtini Vakaruose pagaminti komponentai, kurių, neradus alternatyvių tiekimo šaltinių, pristigs.

„Jie pakankamai daug gamina, importuoja palyginus mažai. Bet jiems pradės trūkti įvairių komponentų. Ar pavyks jiems gauti analogus Azijos šalyse, pirmiausia, žinoma, Kinijoje, ar pavyks jiems patiems sureguliuoti reikiamų komponentų gamybą, pamatysime po kokio gero pusmečio“, – svarstė R. Rudzkis.

„Manau, kad su problemomis Rusija susidurs ne dabar, o po kokio pusmečio, kai pasibaigs įvairių iš Vakarų pirktų komponentų atsargos sandėliuose, o naujų partijų prekių nepavyks gauti“, – kalbėjo ekonomistas, pridūręs, kad labai didelę įtaką Kremliaus ekonomikai turės Kinijos verslo ir valstybinių įmonių iniciatyva prekiauti su Rusija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aplamai nepavyks rusiskas dujas pakeist

aplamai  nepavyks  rusiskas dujas pakeist portretas
suskystintom , arba jankiskom skaluninem ---NIEKAIP ..teks stabdyt plastmasiu, trasu, ir kitas gamyklas , arba pereit [ gryzt] prie anglies kuria taip pat teks pirkt is rusijos, arba is afrikos brangesnes ir priedo moket uz ju pristayma...na o kadangi dabar vugdo super debiliska pazaliavusiu daunu plana perieit nuo AE prie vejo malunais isgaunamos el. energijos europos laukia totalus krachas.

Eksp.

Eksp. portretas
Durni tik gali atsisakyti kas jiems apsimoka ir pigiau.Amerika visais būdais nori išlikti turtingiausia ir vadovaujančią kitom šalim.Merdeja Amerikos ekonomika ,žinome kas dedasi tenai ,jau daug metų.Niekas negali pasakyti ka reikia daryti.Jeigu vienas durnių šalies prezidentas galvą daužys i sieną ,vadinasi kitų šalių prezidentai turi daryti tą patį.Beprotybe.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių