Quantcast

R. Masiulis: įvedus suskystintųjų dujų galios mokestį, atpigtų šiluma didmiesčiuose

  • Teksto dydis:

Valstybės pareigūnų ir energetikos specialistų ieškojimuose, kaip tolygiau paskirstyti suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo beveik 70 mln. eurų per metus siekiantį išlaikymą, kad jis palengvintų didžiųjų pramonės įmonių naštą, netaptų nauja mokestine prievole vartotojams ir nekeltų Europos Komisijos pretenzijų, einama prie išvados, kad perdalijimas galėtų būti grįstas "galios mokesčiu" - terminalo sąnaudos būtų padalytos ne tik dujų vartotojams, bet visiems, kas turi prieigą prie gamtinių dujų vamzdžio, nesvarbu, jas vartoja ar ne.

"Pajėgumo, arba galios, modelio esmė - gamtinių dujų vartotojai mokėtų už pasinaudojimą gamtinių dujų sistema, priklausomai nuo turimo pajėgumo", -"Verslo žinioms" sakė energetikos ministras Rokas Masiulis, patikinęs, kad negali atskleisti tikslių skaičių, bet esą vertinimai rodo, kad bendra našta visiems vartotojams turėtų sumažėti.

Pasak ministro, patvirtinus "galios mokestį", nebeliktų prievolės pirkti suskystintųjų dujų. "Dėl to turėtų sumažėti šilumos gamybos kaina Vilniuje ir kai kuriuose kituose miestuose", - dienraščiui prognozavo R. Masiulis, tačiau jis pabrėžė, kad patvirtinus "galios mokesčio" modelį, išaugtų "Lietuvos energijos gamybos" išlaidos, nes ši bendrovė neišnaudoja viso turimo dujų sistemos pajėgumo, o buitiniams dujų vartotojams kainos beveik nepasikeistų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių