Quantcast

Lengvata šildymui bus pratęsta iki 2017 metų birželio?

  • Teksto dydis:

Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata centriniam šildymui liks iki 2017 metų birželio, sako „valstiečių“ lyderis, pripažįstantis, kad savivaldybės privertė laikinai atsisakyti idėjos atšaukti sumažintą PVM tarifą šilumai.

Ramūnas Karbauskis BNS patvirtino, kad antradienį Seime bus balsuojama dėl lengvatos pratęsimo. 

„Kadagi savivaldybės aiškiai viešais pareiškimais boikotuoja mūsų idėją. Man atrodo, kad jie net pasistengs padaryti taip, kad žmonės sustotų  į eiles (pateikti prašymus kompensacijai gauti - BNS)“, - tokio sprendimo motyvus BNS aiškino R.Karbauskis.

„Rytoj (antradienį - BNS) mes (“valstiečiai“ - BNS) balsuosime su visais, kad pratęsti lengvatos galiojimą. Kartu iš karto balsuosime, ar po pateikimo pritarti kompensacijų už šildymą apskaičiavimo tvarkos pakeitimams“, - pridūrė jis.

Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė sako, kad savivaldybės iš principo neprieštarauja PVM lengvatos atsisakymui, tačiau tam pasiruošti reikia laiko.

„Tikrai nesutikčiau su tuo, kad savivaldybės ruošiasi sabotažui. Savivaldybės neprieštarauja, kad PVM lengvata neturėtų būti taikoma visiems gyventojams, bet reikia sutikti, kad tos pataisos yra labai skubotos. Mes paruošėme kreipimąsi į Seimo pirmininką, premjerą ir socialinės apsaugos ir darbo ministrą, ir išdėstėme pagrindines priežastis, kodėl sistema galėtų neveikti nuo sausio 1-os, jei tokios pataisos (atsisakyta lengvatos) būtų priimtos“, – pirmadienį telefonu Lietuvos televizijos laidai „dėmesio centre“ sakė R.Žakaitienė.

Pasak asociacijos vadovės, taip esant dabartinėje situacijoje savivaldybės nespėtų operatyviai patikrinti, ar žmogus pretenduoja į kompensaciją už šildymą.

„Geras noras, kad vien parašius prašymą kompensacija būtų mokama, bet reikia pripažinti, kad ne su kiekvienu registru yra toks ryšys, kad galėtų dėl kiekvieno gyventojo, ypač to, kuris turi ne „Sodros“ pajamas, ne pensiją, o darbines pajamas, gauti visą informaciją, ir apie pajamas, ir apie nekilnojamą turtą, todėl šiandien savivaldybės reikalautų ilgesnio dokumentų ruošimo, pristatymo ir taip toliau“, – kalbėjo R.Žakaitienė.

Pakeitimai numato, kad ateityje kompensacijos  už šildymą būtų mokamos tiems žmonėms, kurių išlaidos šilumai viršys 10 proc., o ne 20 proc. jų pajamų ir valstybės remiamų pajamų skirtumo.   

R.Karbauskis teigė, kad lengvatą bus siūloma pratęsti, nors kitų metų ižde nėra numatyta lėšų finansų skylei padengti.

„Kažkas nukentės, gal valstybės investicijų programa, gal dar kažkas. Jie (Vyriausybė - BNS) ras, turės ieškoti“, - teigė jis.

R.Karbauskis taip pat pabrėžė, kad dėl neapmokestinamųjų pajamų dydžio bei pensijų padidinimo nuo sausio dėl kompensacijų už šildymą kreipsis nebe 130 tūkst. žmonių, kaip iki šiol, o maždaug 80 tūkstančių. Jis mano, kad nepratęsus PVM lengvatos, bet pakeitus kompensacijų už šildymą apskaičiavimo tvarką, finansinė parama pasiektų daugiau gyventojų - apie 260 tūkst.

Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo pataisomis, kurios, pasak „valstiečių“ lyderio, turėtų įsigalioti nuo vasaros, kai baigsis PVM lengvatos centralizuotai šilumai galiojimas, siūloma nustatyti mažesnius reikalavimus gyventojams, kurie norės finansinės paramos.

Pakeitimų autoriai - Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovas socialdemokratas Algirdas Sysas ir jo bendrapartietis Andrius Palionis bei „valstiečiai“ Tomas Tomilinas ir Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas - siūlo kompensacijas mokėti tiems žmonėms, kurių išlaidos šilumai viršys 10 proc., o ne 20 proc., kaip yra dabar, jų pajamų ir valstybės remiamų pajamų skirtumo.   

Pavyzdžiui, jei žmogaus pajamos yra 600 eurų ir jis gyvena vienas, jam už   šildymą  reikėtų mokėti daugiausia 24,8 euro - jei   šildymas  kainuotų brangiau, jis galėtų gauti kompensaciją. Dabar jo mokėtina maksimali suma yra 49,6 euro (20 proc. skirtumas). 

„Valstiečiai“ teigia, kad taip pat bus išplėstas ratas asmenų, gaunančių kompensacijas - jas numatoma mokėti ne tik besinaudojantiems centriniu šildymu, bet ir tiems, kurie šildosi elektra, dujomis, malkomis.

Šiuo metu lengvatinis PVM tarifas centriniam šildymui yra 9 proc., o standartinis - 21 procentas.

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomonė

nuomonė portretas
Mano nuomone, reikia PVM grąžinti į prieškrizinį lygį, 18 proc o ne lengvatas dalinti, o savivaldybės tegul pažiūri kaip gyvena " pašalpiniai" metų metus atseit pašalpiniai, o, man atrodo, geriau juos patikrinus, tai pusė jų nelegaliai dirba ar kokį versliuką suka, na, juk negali jie legaliai dirbti, išmes iš socialinio būsto, o ten taip gera, net suremontuoja savivaldybės lėšomis, o kiek pinigų skirta jų pirkimui.

...

... portretas
Nuimkite lengvatas viešbučiams ir grąžinkit prieškrizinį PVM! Ir šiaip, kas čia per kompensacijos, KADA uždirbsim tiek kad tų kompensacijų nereiktų, kas čia mus ubagais verčia???

Taigi

Taigi portretas
Na, kurgi savivaldybės neboikotuos, ten anie valdžioje, mano nuomone, jie visaip trukdys. Nemėtytų pinigų " auksiniams" tualetams, arba Kaune transporto stotelės, geras nugriovė, o pastatė kažkokias baisias su geležiniais suolais ir didžiuliais plyšiais tarp stiklo ir rėmo, vėjai pučia, o kiek mokesčių mokėtojų pinigų kainavo tas pakeitimas? Tai nėra pinigų?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių