Quantcast

PVM tarifas šildymui sieks 15 proc.?

  • Teksto dydis:

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sako, jog lengvatinis pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas šildymui galėtų siekti 15 procentų.

„Mes jau kalbėjome maždaug prieš tris savaites, kad vis tik finansavimo galimybės atsiranda. Biudžetas yra renkamas gerai. Kadangi dabar jau nėra planuojama tokio lygio (9 proc. - BNS), nes pagal Europos Sąjungos taisykles mes turime teisę į du lengvatinius tarifus (5 ir 9 proc. - BNS), ir, manoma, kad jis galėtų būti 15 proc. - ne 21 proc., tai reiškia, kad lengvata būtų“, - trečiadienį interviu Žinių radijui kalbėjo V.Pranckietis.

Anot jo, svarstant toks lengvatinis PVM tarifas tikriausiai bus ilgalaikis, o ne laikina lengvata.

„Tai buvo nuolat ir kasmet pratęsiama lengvata. Dabar tiesiog įvesime lengvatinį tarifą šildymui, kad jis nebūtų kažkoks terminuotas, o tiesiog nustatys tokį. Manau, kad tai yra kitoks požiūris į tą patį dalyką, bet rezultatas vis tiek yra siektinas“, - kalbėjo Seimo vadovas.

Socialdemokratams nepalaikant urėdijų reformos, „valstiečiai“ antradienį užsitikrino opozicinių konservatorių paramą, kartu pažadėdami mažesnį PVM tarifą šildymui.

Kai kurie „valstiečių“ ir socialdemokratų frakcijų nariai jau anksčiau siūlė šildymą apmokestinti 12 ar 15 proc. PVM tarifu. Tada teigta, kad tokiu atveju ir į biudžetą iš PVM  įplauktų šiek tiek papildomų pajamų, ir sumažėtų gyventojų išlaidos šildymui.

Siūlomas tarpinis saldainiukas

Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos centriniam šildymui grąžinimas, nustatant naują 15 proc. tarifą, neatneš didelės finansinės naudos gyventojams, bet šalies mokesčių sistemos administravimas taps sudėtingesnis, teigia Lietuvos verslo konfederacijos mokesčių komisijos pirmininkas.

„Norėjosi, kad su lengvata šildymui būtų baigta, tačiau rinkėjams vėl siūlomas toks tarpinis saldainiukas (....) Finansinis siūlomos lengvatos efektas gyventojams bus labai nedidelis, tuo metu (mokesčių - BNS) sistemą papildomai apkrausime nauju 15 proc. PVM tarifu“, - BNS sakė Marius Dubnikovas.

Anot jo, jei PVM lengvata šildymui bus sugrąžinta jau šių metų rudenį, kaip dabar yra planuojama, biudžete reikės numatyti lėšų negautoms pajamoms kompensuoti.

„Pinigų reikės numatyti, biudžetui tai įtakos turės, tačiau ta įtaka tikriausiai bus labai nedidelė (...) Nematau aš šiame siūlyme kažkokio labai didelio privalumo ar minuso, tik kartais atrodo, kad tai tampa darbu dėl darbo, mes vėl ir vėl įsiveliame į diskusijas, kurios nekeičia mūsų gyvenimo“, - teigė M.Dubnikovas.

„Šildymo lengvata tikrai nėra socialiai orientuota, tačiau tie, kuriems jos nereikia, šios lengvatos net negali atsisakyti“, - pridūrė jis.

Šildymui  nuo birželio taikomas įprastas 21 proc. PVM tarifas.


Šiame straipsnyje: šildymasPVM lengvatatarifas

NAUJAUSI KOMENTARAI

na, tik,

na, tik, portretas
nereikia dulkinti rinkėjams smegenų, net kilimų mūšelį pasiėmus, kad suformuoti įvaizdį rinkimams, kokie mes geri- NEREIKIA, matematiką visi mokėmės, todėl svarbu ne PVM , bet nuo kokio skaičiaus jis skaičiuojamas, o skaičiuojamas nuo labai patogaus, į kurį sukeliamos visos, na, švelniai tariant, neūkiškumo , nemokšiškumo ir vartotojų apgaudinėjimo sąnaudos, turi būti, privalo būti šilumos apskaitos skaitliukai, kaip elektrai, vandeniui, dujoms kiekvienam vartotojui ,-tą nurodė ir Europos sąjungos direktyva, kodėl ji (direktyva) nevykdoma,? Lietuva ne Europos sąjungos dalis? baudas už šios direktyvos nevykdymą geriau mokėti, na žinoma, mokama iš visų, o ne iš savo kišenės, kieno interesai už šios direktyvos nevykdymą slepiasi? Vėl „a lia masiulių“ ausys?

to lukaa

to lukaa portretas
mano asmeninę nuomonė reikia apmokestinti kaminus.....pro nuosavų namų kvartalą žiemą neįmanoma praeiti smarvė baisulinė....teršia šimtais kartų daugiau nei daugiabutyje gyvenantys.....nebent tik dujomis kurie šildosi nereiktu kamino mokesčio.....

Ona Lukaa

Ona Lukaa portretas
Lukaa,jūs -tikras lietuvis,pavydus žmogus.Jei kitiems bus geriau,tai jums jau labai negera.Daugiabučių žmonės neturi pasirinkimo,o jūs galite pasirinkti pigesnį ar brangesnį kurą,temperatūrą namuose,kada pradėti ir baigti šildymo sezoną.Manau,kad net su 21% PVM, sumokate daug mažiau,nei tie žmonės daugiabučiuose,kurie negali PASIRINKTI.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių