Quantcast

Pusė patikrintųjų – pažeidėjai

  • Teksto dydis:

Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) teritoriniai skyriai per šių metų antrąjį ketvirtį atliko daugiau nei 3 tūkst. žemės naudojimo patikrinimų, iš kurių – 1 943 planiniai patikrinimai ir 1 140 – neplaninių patikrinimų, atliktų pagal gautus asmenų pranešimus. Nustatyta daugiau nei 1 400 žemės naudojimo tvarkos pažeidimų.

924 pažeidimai nustatyti planinių patikrinimų metu, 557 pažeidimai – neplaninių patikrinimų metu. Didžiausią pažeidimų dalį sudarė savavališko žemės užėmimo atvejai (854) ir žemės apleidimo atvejai (542).

"Siekdami planinių patikrinimų efektyvumo ir kokybės, savo darbe pasitelkiame šiuolaikines informacines technologijas. Pradėjome taikyti naujas rizikos valdymo priemones, modernizuojame patikrinimų atrankos procesus, vis plačiau taikome įvairias GIS priemones. Visų šių modernių priemonių pritaikymas leidžia efektyviau ir greičiau nustatyti žemės naudojimo pažeidimus", – aiškino NŽT Žemės naudojimo valstybinės kontrolės skyriaus patarėja Rasa Kavaliauskienė.

Skatindama didesnį piliečių aktyvumą dalyvauti žemės naudojimo valstybinės kontrolės veikloje, NŽT artimiausiu metu planuoja visuomenei sudaryti galimybes apie pastebėtus žemės naudojimo tvarkos pažeidimus informuoti ir mobiliesiems įrenginiams pritaikytoje interneto svetainėje (naudojantis Žemės naudojimo valstybinės kontrolės elektronine paslauga). Tai leis greičiau, patogiau, neatskleidžiant savo tapatybės pranešti apie galimą pažeidimą ir stebėti pateikto pranešimo nagrinėjimą.

1 400 – tiek pažeidimų nustatyta NŽT atlikus 3 tūkst. tikrinimų.

NŽT taip pat skiria daug dėmesio žemės savininkų ir naudotojų sąmoningumui ugdyti teikdama informaciją asmenims apie tinkamą žemės naudojimą. Šiais metais atnaujintas ir teisės aktų nuostatomis papildytas Žemės naudojimo tvarkos reikalavimų žemės naudotojams kontrolinis klausimynas, kuris žmonėms suteikia dar daugiau aiškumo apie tai, kokių teisės aktų nuostatų ir kokių pareigų visi žemės savininkai bei naudotojai turėtų laikytis naudodamiesi žemės sklypais ar valstybinės žemės plotais.

Beje, NŽT jau suplanavo trečiąjį metų ketvirtį atlikti 1 730 žemės naudojimo patikrinimų. Taip pat bus atliekami ir neplaniniai žemės naudojimo patikrinimai pagal gautus pranešimus dėl galimai padarytų žemės naudojimo pažeidimų bei tikrinama, ar asmenys pašalino anksčiau nustatytus žemės naudojimo pažeidimus.

Daugiausia planinių patikrinimų šiame ketvirtyje numatyta atlikti Panevėžio miesto ir rajono savivaldybėse (103 patikrinimai), Varėnos rajone (71 patikrinimas), Utenos rajone (60 patikrinimų), Palangos miesto savivaldybėje (56 patikrinimai).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
o ka ? durniu laivas truksta zodziu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių