Quantcast

PSDF biudžetui grąžinta 2,5 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Į Privalomojo sveikatos draudimo fondą (PSDF) pernai grąžinta 2,5 mln. eurų – 77 tūkst. eurų daugiau nei 2019 metais. Ši žala, kaip pažymi Valstybinė ligonių kasa, atsirado dėl įvairios neteisėtos veiklos – nusikaltimų ar nusižengimų žmogaus gyvybei, sveikatai, viešajai tvarkai, transporto eismo saugumui, neteisėto Europos sveikatos draudimo kortelės (ESDK) naudojimo. Visais šiais atvejais privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) drausti nukentėjusieji buvo gydomi PSDF lėšomis.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, žalos išieškojimu rūpinasi teritorinės ligonių kasos (TLK). Apie nukentėjusius ir gydomus asmenis TLK gauna pranešimus iš policijos komisariatų, prokuratūrų, o antstoliai padeda išieškoti nukentėjusiųjų gydymui išleistas ir priteistas lėšas bei jas grąžina į PSDF.

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) duomenimis, iš viso pernai buvo fiksuota 10 tūkst. atvejų, kai fiziniai asmenys padarė žalą PSDF. Tai – beveik 2 tūkst. daugiau nei 2019-aisiais.

Daugiausia žalos atvejų nustatyta Vilniaus teritorinės ligonių kasos (TLK) zonoje – 3155, antroje vietoje buvo Kauno TLK – 2299 atvejai. Kiek mažiau atvejų būta Klaipėdos TLK –2281, Šiaulių TLK – 1264, o mažiausiai – Panevėžio veiklos zonoje – 961 atvejai. Statistika rodo, kad didžiausios sumos į PSDF biudžetą buvo išieškotos baudžiamųjų procesų metu. Pavyzdžiui, vien Vilniaus TLK pernai baudžiamosiose bylose pateikė 1034 ieškinius, nurodoma Valstybinės ligonių kasos pranešime.

VLK Teisės skyriaus vedėjo Tomo Ragausko teigimu, pastaruosius kelerius metų į PSDF išieškoma panašaus dydžio suma – apie pustrečio milijono eurų.

„Dydį lemia įvairūs faktoriai. Pavyzdžiui, autoįvykių ar nusikaltimų skaičius, pačių žmonių atidumas ir sąmoningumas naudojantis ESDK ir panašiai. Kita vertus, galima daryti prielaidą, kad brangstant gydymo paslaugoms, didės ir išieškomos žalos dydis“, – sako T. Ragauskas. Pasak Teisės skyriaus vadovo, grąžinamos sumos yra pakankamai reikšmingos PSDF. „Pavyzdžiui, per metus po 2,5 mln. eurų skiriama Telšių rajono, Šalčininkų, Varėnos pirminės sveikatos priežiūros centrams“, – teigia T. Ragauskas.

VLK pranešime atkreipiamas dėmesys, kad žalos dydis priklauso nuo gydymo paslaugų, kurių išlaidos buvo apmokėtos PSDF lėšomis, kiekio ir tuo metu galiojančių kainų. Tačiau visuomet egzistuoja galimybė padarytą žalą atlyginti savanoriškai. Baudžiamosiose ar civilinėse bylose šalys gali susitaikyti ir nutraukti procesą. Jei susitaikyti nepavyksta, savanoriškas žalos atlyginimas yra atsakomybę lengvinanti aplinkybė kaltininkui stojant prieš teismą. Gavus pranešimą dėl tokios žalos atlyginimo, galima pasirinkti – arba iš karto pervesti visą sumą, arba atvykti į TLK ir pasirašyti sutartį dėl jos atlyginimo dalimis. Jei sudaroma sutartis, žalos atlyginimo terminas (ne ilgesnis kaip 5 metai) nustatomas šalių susitarimu, atsižvelgiant į jos dydį ar kitas aplinkybes.

Seimo patvirtintas 2021 m. PSDF biudžetas yra 2,5 mlrd. eurų, primena VLK.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių