Quantcast

Protrūkių identifikavimui bus pasitelkiami ir darbdaviai

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), atsižvelgdama į jau kurį laiką besitęsiančią itin nepalankią epidemiologinę situaciją Vilniaus apskrityje bei poreikį imtis papildomų veiksmų COVID-19 ligos stabdymui, susitiko su Vilniaus regiono epidemiologais. Susitikimo metu orientuotasi į neišnaudotas galimybes, viena jų – darbdavių įtraukimas į protrūkių atpažinimą.

Susitikimo metu Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pateikė praktine veikla pagrįstas įžvalgas ir siūlymus dėl protrūkių valdymo ir su tuo susijusiais iššūkiais kiekvienoje savivaldybėje, pasidalijo bendradarbiavimo su savivaldybių administracijomis patirtimi. Aptarti ir priimti sprendimai, reikalingi siekiant sparčiau identifikuoti ir suvaldyti protrūkius.

Vienu iš svarbiausių nūdienos iššūkių Vilniaus apskrityje įvardytas santykinai per mažas identifikuotų protrūkių skaičius, lyginant su išaugusiu sergamumo rodikliu, t. y. nustatytas protrūkių skaičius neauga taip sparčiai, kaip būtų galima tikėtis, vertinant sergamumą ir karantino atlaisvinimus šalyje. Dėl to tariamasi, kaip į protrūkių algoritmą įtraukti darbdavius ir padėti jiems operatyviai reaguoti ir imtis veiksmų, suvaldant koronaviruso infekcijos plitimą įstaigoje ar įmonėje.

Įprastai esant dviem ir daugiau susirgimų įmonėje NVSC vertina, ar šie atvejai yra susiję epidemiologiškai, o identifikavus protrūkį, konsultuoja, prireikus vyksta į protrūkio vietą, registruoja net ir mažos rizikos sąlytį turėjusius darbuotojus tyrimui dėl koronaviruso infekcijos nustatymo. Bendradarbiaujant su Lietuvos statistikos departamentu, statistiniai duomenys apie protrūkius yra viešinami ir NVSC epidemiologų atnaujinami kasdien. Taikomo reagavimo algoritmo pagrindu SAM yra viešai skelbiama pagrindinė informacija darbdaviams, kaip elgtis įmonėje, kilus COVID-19 ligos protrūkiui.

Be minėtų veiksmų, nuolat ieškoma būdų šį procesą tobulinti. Naujausią iniciatyvą numatoma įgyvendinti, siunčiant unifikuotą žinutę darbdaviams apie galimą protrūkį su pagrindine jo atpažinimui ir valdymui skirta informacija tais atvejais, kai įmonėje ar įstaigoje fiksuojama 5 ir daugiau darbuotojų susirgimų COVID-19 liga, nevertinant jų tarpusavio ryšio. Tokių žinučių tikslas – ne tik operatyviau reaguoti į protrūkius, bet ir padėti darbdaviams atpažinti, kada būtina imtis papildomų koronaviruso valdymo priemonių, kad įstaigos ar įmonės veikla nebūtų sutrikdyta ar nutraukta dėl protrūkio išplitimo ir antrinių užsikrėtimų.

Gegužės 10 d. duomenimis, 14 dienų sergamumo rodiklis visose Vilniaus apskrities savivaldybėse viršijo Lietuvos vidurkį (596,9 atvejo 100 tūkst. gyventojų). Nors praėjusio ketvirtadienio duomenis, per 7 paras registruotų teigiamų tyrimų dalis Širvintų ir Ukmergės savivaldybėse buvo didžiausia iš visų apskrities savivaldybių, tačiau šios dienos duomenimis, Švenčionių r. žymiai išaugo teigiamų tyrimų dalis ir siekia 11 proc. Kalbant apie vakcinacijos aprėptis, situacija nedžiuginanti Šalčininkų ir Vilniaus rajonuose.

Vilniaus apskrityje identifikuotas 101 aktualus protrūkis, iš kurių 33 proc. – vaikų ugdymo įstaigose. Šiuo metu NVSC valdomi didžiausi protrūkiai Vilniaus apskrityje kilo gamybos ir siuvimo įmonėse.

Ypač svarbus operatyvus sąlytį turėjusių asmenų ištyrimas protrūkiuose – be siuntimo atlikti tyrimus mobiliame punkte, balandžio mėnesį NVSC Vilniaus departamentas organizavo testavimą 15 protrūkių atsiradimo vietose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Na

Na portretas
Labai gerai Estijoje ir Latvijoje sergnciu mazai, o del Lietuvos tai daug klaustuku, statistika vienoda, kodel?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių