Quantcast

Privalomojo sveikatos draudimo įmokos – iki vasario 2-osios

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) primena, kad šiemet, pasikeitus Sveikatos draudimo įstatymo nuostatoms, nuo šių metų nustatyta atskira privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmoka, pakeičianti buvusius atskaitymus nuo gyventojų pajamų mokesčio. Ją reikia sumokėti iki vasario 2 d.

PSD įmokas reikia sumokėti į VMI surenkamąją sąskaitą Nr. LT24 7300 0101 1239 4300, esančią „Hansabanke“. Įmokų kodus galima sužinoti mokesčių inspekcijos interneto svetainėje (http://www.vmi.lt/lt/index.aspx?itemId=1012543) arba paskambinus į Mokesčių informacijos centrą telefonu 1882.

Darbuotojai, gaunantys atlyginimą, verslo liudijimus turintys verslininkai, individualia veikla besiverčiantys asmenys, autorinius atlyginimus gaunantys kūrėjai, ūkininkai ir kiti gyventojai turėtų atkreipti dėmesį, kada ir kokio dydžio PSD įmokas sumoka darbdavys, o kada prievolė mokėti šį mokestį tenka jiems patiems.

Smulkieji verslininkai ir kiti mokesčių mokėtojai, kurie negauna atlyginimo iš darbdavio arba nėra apdrausti valstybės lėšomis (valstybės lėšomis yra draudžiami pensininkai, asmenys, registruoti darbo biržoje ir t.t.), iki kiekvieno mėnesio paskutinės dienos privalo sumokėti 9 proc. minimalios mėnesinės algos (MMA) dydžio PSD įmokas (šiuo metu MMA yra 800 Lt, todėl PSD įmoka yra 9 proc. nuo 800 Lt, t. y. 72 litai).

Žemės ūkio veikla besiverčiančių asmenų PSD įmokų dydžiai ir skaičiavimo tvarka priklauso ir nuo šių asmenų žemės ūkio valdos ekonominio dydžio, kuris išreiškiamas europinio dydžio vienetais ir taikomas Europos Sąjungoje. Šiuos vienetus nustatinėja ir registruoja VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras.

Žemės ūkio veikla besiverčiantys asmenys , kurių žemės ūkio valdos ekonominis dydis yra ar atitinka 2 ir mažiau europinio dydžio vienetų, patys už save kas mėnesį moka 3 proc. MMA dydžio PSD įmokas (24 litus). Tie žemės ūkio veikla besiverčiantys asmenys , kurių žemės ūkio valdos ekonominis dydis yra didesnis, tačiau neviršija 14 europinio dydžio vienetų, už save kas mėnesį moka 9 proc. MMA dydžio PSD įmokas (72 litus). Žemės ūkio veikla užsiimantys asmenys, kurių žemės ūkio valdos ekonominis dydis yra daugiau nei 14 europinio dydžio vienetų, patys už save kas mėnesį moka 9 proc. MMA dydžio PSD įmokas. Kasmėnesinių įmokų minėtiems asmenims mokėti nereikia, jei jie dar patenka ir į draudžiamųjų valstybės lėšomis kategoriją ir (ar) kas mėnesį jau moka PSD įmokas dėl to, kad verčiasi dar ir kita veikla (pavyzdžiui, dirba pagal darbo sutartį, yra individualios įmonės savininkas).

VMI paaiškina, kad tie asmenys, kurie nežino, ar jų žemės ūkio valdos, jei ši būtų nustatyta tvarka įregistruota, ekonominis dydis sudarytų iki 2 europinio dydžio vienetų, moka 3 proc. MMA dydžio PSD įmokas – 24 litus (įmokos sumokamos į VMI sąskaitą 1791 kodu).

Jei privalomojo sveikatos draudimo įmokos buvo mokamos 2008 metais, o už 2009 m. sausio mėnesį įmoka nebus sumokėta iki vasario 2 d., tai yra įmokų mokėjimas bus laikinai nutrauktas, tai  asmenys vėl pradėję mokėti sveikatos draudimą, neturės galimybės iš karto gauti sveikatos priežiūros paslaugų.  Sveikatos priežiūros paslaugos šiems asmenims bus pradėtos teikti tik po 3 mėnesių nuo tos dienos,  kai jie 3 mėnesius iš eilės mokės minėtas įmokas arba nuo tos dienos, kai jie iš karto sumokės 3 minimalių mėnesinių algų dydžio įmoką, t. y. 2400 litų.

Daugiau informacijos apie PSD įmokas galite rasti VMI interneto svetainėje www.vmi.lt ar paskambinę į Mokesčių informacijos centrą telefonu 1882



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių