Quantcast

Privačių namų statytojus norima iškart įtraukti į atliekų mokėtojų sąrašą

Gyventojus, gavusius leidimą statyti individualius namus, siūloma automatiškai įtraukti į rinkliavos už atliekas mokėtojų sąrašą. Tikimasi, kad tokiu būdu sumažės statybinių atliekų, gabenamų į pamiškes, srautas.

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė Aistė Gedvilienė įsitikinusi, kad mokėdami mokesčius namą statantys žmonės gaus ir atliekų tvarkymo paslaugas, ir šansą neįbristi į „atliekų atsikratymo šešėlį“ arba išlipti iš jo. 

„Individualius namus patys statantys gyventojai realiai statybų metu netvarko statybų atliekų, nors jų yra, jie netampa iškart mokesčio mokėtojais“, – praėjusią savaitę komitete diskutuojant dėl atliekų tvarkymo svarstė A. Gedvilienė. 

Aplinkos viceministrės Ramintos Radavičienės teigimu, savivalda jau dabar turi galimybę tokius gyventojus priversti mokėti už atliekų tvarkymą.   

„Esame identifikavę, gavome pagalbos šauksmus iš kelių savivaldybių, kur vyksta labai intensyvi plėtra. Klaipėdos rajonas yra kreipęsis“, – tvirtino R. Radavičienė.  

Jos manymu, tokiems specifinių atliekų turėtojams reikėtų nustatyti ir specialų rinkliavos dydį, ir juos įtraukti į atskirą mokesčio mokėtojų už atliekas sąrašą. Pasak viceministrės, vienas kelių yra tokius žmones įtraukti į komunalinių atliekų turėtojų registrą, kurį valdo savivaldybės.  

Esame identifikavę, gavome pagalbos šauksmus iš kelių savivaldybių, kur vyksta labai intensyvi plėtra.

„Tiesiog įvesti atskirą namų statytojų kategoriją – kai savivaldybė išduoda statybos leidimus, įregistruoti tokį žmogų ir reikalauti iš jo ataskaitų arba įrodymų, dokumentų, kur dėjo statybų metu susikaupusias atliekas“, – tvirtino viceministrė. 

„Akivaizdu, kad subjektas, kuris pradeda statybas konkrečios savivaldybės teritorijoje, turėtų pakliūti į akiratį atliekų tvarkymo reikalavimų vykdymo prasme“, – pridūrė ji.

Seimo komitetas nelegalių atliekų vežėjų kontrolės problemos ėmėsi po to, kai naujienų portalas 15min.lt paskelbė tyrimą apie nelegalų atliekų verslą – jis atskleidė nelegalius sąvartynus Vilniaus rajone, Marijampolio miške bei sostinės Kazbėjų gatvėje.

Komitete buvo konstatuojama, kad atskiruose regionuose didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse nemokamai priimamų statybų ir griovimų atliekų kiekiai skiriasi kartais, o juos viršijus įkainiai yra itin dideli, todėl gyventojams jas tenka išmesti pamiškėse.

Per praėjusius metus už nelegalių atliekų vežėjų padarytus pažeidimus Aplinkos apsaugos departamentas surašė 96 administracinių nusižengimų protokolus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

che

che portretas
visiškai teisingai. Baigsis ne tik metymas i pamiškes bet ir daigiabučių konteinerius.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių