Quantcast

Prezidento patarėjas: trečiąjį elektros rinkos liberalizacijos etapą reikia atidėti

Elektros rinkos liberalizavimo procesas Lietuvoje vyksta nesėkmingai, todėl trečiąjį jo etapą reikia atidėti, sako prezidento patarėjas ekonomikai ir socialinei politikai Vaidas Augustinavičius.

„Kol teisinė bazė nebus patobulinta, kol nebus praėję pakankamai laiko įsitikinimui, kad liberalizuotas procesas veikia saugiai, apie trečiąjį liberalizacijos etapą galima kalbėti turbūt tik vienu žodžiu: atidėti. Trečiasis etapas apima mažiausiai energijos vartojančius namų ūkius, be to, kainas gali tekti fiksuoti rekordinėse aukštumose“, – antradienį Žinių radijui teigė prezidento patarėjas.

Anot jo, dabar liberalizavimo procesas yra neefektyvus, nes nepriklausomų tiekėjų rinkoje yra per mažai, dalis jų susiję su valstybės įmonėmis, esama oligopolijos rizikos, kuri neužtikrina tinkamos konkurencijos ir geriausios kainos vartotojui.

„Efektyvus liberalizavimas bus tik tada, kai patikimų ir nepriklausomų tiekėjų skaičius bus gana didelis. Jeigu žiūrime į tiekėjus dabar, tai pusė iš jų susiję su valstybės įmonėmis, o iš viso galimų tiekėjų yra tik šeši, įskaitant ir „Perlo Energiją“. Dėl to prezidentūra įžvelgia riziką, kad liberalizacijos procesas gali nuvesti nuo monopolijos iki oligopolijos, kas irgi nėra tikslas – tikslas yra tai, kad vartotojus pasiektų konkurencinga kaina“, – kalbėjo V. Augustinavičius.

Prezidento patarėjo teigimu, bandymas liberalizuoti elektros rinką iki šiol vyko nesėkmingai.

„Galima konstatuoti, kad pirmasis rimtesnis elektros rinkos liberalizavimo proceso egzaminas nebuvo išlaikytas, jo neišlaikė tiek ir tiekėjas, tiek ir valstybės institucijos, atsakingos už saugios reguliacinės teisinės bazės kūrimą ir veikiančių tiekėjų priežiūrą. Ministras (energetikos ministras Dainius Kreivys – BNS) pripažino, kad reguliavimas buvo nepakankamas ir ketina imtis atitinkamų veiksmų“, – sakė V. Augustinavičius.

D. Kreivys pirmadienį sakė, kad nepriklausomų elektros tiekėjų reguliavimą artimiausiu metu ketinama griežtinti – Vyriausybei bus teikiamos įstatymo pataisos, kuriomis būtų didinamas įmonių kapitalo reikalavimas, nustatomos aukštos kompetencijos energetikoje.

Tokių veiksmų ministerija ėmėsi po to, kai viena nepriklausomų tiekėjų – įmonė „Perlas Energija“ – penktadienį pranešė keičianti klientų sutartis: pasirinkusieji fiksuotas kainas bus perkelti į kintamos kainos planą, kurio tarifas priklauso nuo elektros kainos biržoje.

Sutartis su nepriklausomais tiekėjais jau yra pasirašę 1,168 mln. pirmos ir antros grupės vartotojų, suvartojančių daugiau nei 1000 kWh elektros per metus. Suvartojantieji mažiau tiekėją turės pasirinkti iki gruodžio vidurio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

OPA

OPA portretas
GRĮŽTI PRIE VISUOMENINIO TIEKĖJO!

Ieva

Ieva portretas
Ane? aš irgi sunaudoju labai nedaug, iki 100 kas mėnesį, bet tiesiog "pasisekė", kad iki sprendimo dirbau iš namų, tad elektros sąnaudos padidėjo ir kelis mėn perlipo 100. Voila ir aš antroj grupėj. PLoju katučių mokėdama po 50 ct už kw. Tiesiog gerovės valstybė

Netik nukelt

Netik nukelt  portretas
Iš vis reikia sustabdyt liberalizavimą ir padaryt tvarką, ką daryt perlo klientams, sugražint Estijos pavyzdžiu valstybinį tiekėją, panaikint 25% bausmę nepasirinkusiems nepriklausomą tiekėją, tuoj pat vykti kompetetingam valdininkui į Briuselį tartis dėl elektros kainos perskaičiavimo analogiškai ispanama, ar portugalams
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių