Quantcast

Prezidento patarėja tikisi, kad Seimas sutars dėl mokesčių reformos

Prezidento patarėja Irena Segalovičienė Vyriausybės siūlomą mokesčių pertvarką vadina „paskutinės minutės reforma“, tačiau sako besitikinti, kad Seime atsiras valios ją priimti.

„Norisi tikėti, kad politinės valios pastangomis, konstruktyviomis diskusijomis Seime atsiras valia, galia ir gebėjimai šitą reformą priimti, nors ji ir pavėluota, paskutinės minutės reforma, bet norisi tikėti, kad tokių galimybių yra“, – antradienį Žinių radijui sakė I. Segalovičienė.

Ji taip pat pastebėjo, kad nepaisant įvairių suinteresuotų grupių ir institucijų teiktų pasiūlymų ir pastabų, mokesčių reforma nuo pirminio siūlymo beveik nepasikeitė.

„Suinteresuotos grupės, institucijos viešojo sektoriaus ir mes, irgi matome, kad labai ilgai buvo vykdoma konsultacija, virš 70 pasiūlymų mokesčių reformai, bet kas nugulė į patikslintą variantą, tai tų pokyčių nelabai daug nuo pradinio varianto“, – sakė prezidento patarėja.

Nematome rimto vertinimo, koks bus poveikis šešėliui.

„Biudžeto ir finansų komitetui Seime teks labai reikšminga rolė viską suvairuoti ir pasirinkti tą kryptį, kuri būtų teisingiausia“, – pridūrė ji.

Pasak I. Segalovičienės, prezidento nuomone, esant recesijai neturėtų būti didinami mokesčiai vidutinei klasei.

„Šiuo atveju prezidentas nepritaria bazinio gyventojų pajamų mokesčio tarifo nuo 15 iki 20 proc. padidinimui, tačiau lygiagrečiai sveikina siekį aukštų pajamų rėžyje įvesti progresyvius tarifus, kas atitinka teisingumo principus ", – sakė ji.

„Nerimo kelia ir nedarbo draudimo pasiūlymas, nes tarifas įvedamas taip, kaip ir pagal darbo sutartį dirbantiems. Tačiau pradirbęs 12 mėnesių galėsi gauti vieną išmoką, tuo tarpu darbo santykiuose gali gauti devynis mėnesius išmoką“, – kalbėjo prezidento patarėja.

Ji atkreipė dėmesį, kad reformą svarstant Seime didelis dėmesys turėtų būti šešėlio rizikų įvertinimui.

„Nematome rimto vertinimo, koks bus poveikis šešėliui. Yra požymiai, kurie rodo, kad gali būti, nes nepaisant visko, mažas ir vidutines pajamas uždirbantiems ir dirbantiems savarankiškai vis tiek mokesčiai didės“, – sakė I. Segalovičienė.

„Įvairūs skaičiavimai rodo, kad gali atsirasti pagunda tam tikruose pajamų rėžiuose, tam tikrose veiklose, turint omenyje, kad perkamoji galia mažėja, infliacija yra aukšta, turime su recesija susijusių dalykų, kaip užsakymų mažėjimai, tai gali būti rizikos veiksnys labai rimtas“, – pridūrė ji.

Mokesčių sistemos pakeitimus Vyriausybė planuoja svarstyti šią savaitę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių