Quantcast

Prezidento patarėja: alternatyvūs grūdų maršrutai turi trikdžių, bet galima pradėti ir daryti

Visi alternatyvūs grūdų maršrutai iš Ukrainos turi trikdžių, bet esant politinės valios galima „po truputį pradėti ir daryti“, sako prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja užsienio politikai Asta Skaisgirytė.

Pasak prezidento patarėjos, Europa ieško kelių, kaip padėti Ukrainai išgabenti grūdus, Rusijai blokuojant šalies jūrų uostus, ir visi variantai turi savo pliusų ir minusų.

„Yra alternatyvių kelių analizė, pvz., žemės transportu, traukiniais, iki kitų Juodosios jūros uostų, kalbame apie Bulgarijos, Rumunijos uostus, arba traukiniais iki Baltijos jūros, ir čia mes kalbame apie transportą per Lenkiją, į Baltijos šalių uostus, kalbėt galime ir apie Gdanską, ir apie Klaipėdą, Rygą, Taliną. Variantai visi turi savo pliusų-minusų“, – interviu Žinių radijui antradienį sakė A. Skaisgirytė.

Pasak jos, vežimo per Baltijos jūros uostus kelias yra gana ilgas, nors paleisti du pilotiniai traukiniai parodė, kad jis galimas.

„Vėlgi atsiremiama į laiko faktorių, parodė tie pilotiniai traukiniai, kad yra tam tikrų trukdžių ir Ukrainos teritorijoje, ir Lenkijoje suteikiant pralaidumą geležinkelio vėžės, ir Klaipėdos uosto pajėgumas priimt taip pat nėra begalinis. Panašūs trikdžiai yra visuose maršrutuose, tačiau, turint valios padėti ir norint tai daryti, po truputį galima pradėti ir daryti“, – kalbėjo patarėja.

Dėl Rusijos pradėto karo Ukraina negali per savo uostus išvežti maždaug 20 mln. tonų pernykščio derliaus grūdų, taip kyla pavojus pasauliniam maisto tiekimui.


Šiame straipsnyje: Asta SkaisgirytėUkrainagrūdaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių