Quantcast

Prezidentas: įgyvendinti gerovės valstybę su tokiu perskirstymu – demagogija

Prezidentas Gitanas Nausėda, trečiadienį susitikęs su premjeru Sauliumi Skverneliu, teigė, kad siūlomi mokestiniai pakeitimai bus orientuoti į skurdžiausiai gyvenančias visuomenės grupes.

„Reikia atkreipti dėmesį į skurdžiausiai gyvenančias visuomenės grupės – mūsų senjorus, pensininkus, neįgaliuosius, žmones, kurie augina vaikus. (...) Visokeriopai remčiau idėją didinti per biudžetą perskirstomą BVP dalį, kuri šiuo metu yra nepateisinamai maža Lietuvoje. Jei kalbėtume apie mokestines pajamas – tai viso labo 30 proc. Kalbėti apie manevro laisvę įgyvendinti gerovės valstybę su tokiu santykiu yra užsiiminėjimas demagogija“, – sakė G. Nausėda.

Prezidentas taip pat pateikė S. Skverneliui mokestinius siūlymus.

„Pateikėme pasiūlymus mažinti „gyvulių ūkio“ apraiškas Lietuvoje, suvienodinti kai kuriuos tarifus. Tikimės judėti toliau tiek pasiremdami Vyriausybės formuojamu biudžetu, tiek ir su savo kai kuriomis iniciatyvomis eidami tiesiogiai į Seimą“, – teigė G. Nausėda.

Prezidentas teigė nenorįs, kad mokestiniai siūlymai būtų suprasti vien tik kaip fiskalinių ar socialinių priemonių paketas.

Reikia atkreipti dėmesį į skurdžiausiai gyvenančias visuomenės grupės – mūsų senjorus, pensininkus, neįgaliuosius, žmones, kurie augina vaikus.

„Jis apims ir daugiau dalykų, tokių, kaip Prevencijos įstatymo nauja redakcija, Viešųjų pirkimų tarnybos įstatymo tam tikri pakeitimai. Manau, kad Seime surasime pakankamai supratimo tų sprendimo įgyvendinimo reikalingumui“, – sakė G. Nausėda.

Ministras pirmininkas S. Skvernelis teigė, kad kai kurie prezidento siūlomi mokestiniai pakeitimai bus įgyvendinti šiais metais.

„Jie visi nukreipti vieninteliu tikslu – mažinti skurdą ir socialinę atskirtį“, – pridūrė premjeras.

Kaip ELTA jau rašė, G. Nausėda Seimui ketina teikti svarstyti Pelno mokesčio, Gyventojų pajamų mokesčio ir Akcizų įstatymų pataisas. Taip pat – įstatymų pataisas, kurios sudarys sąlygas sparčiau didinti senatvės pensijas ir pagerinti senatvės pensijos išankstinio skyrimo sąlygas, taip mažinant 41,7 proc. siekiantį pensininkų skurdą, pajamų nelygybę ir socialinę atskirtį. Taip pat bus mažinamas neįgaliųjų skurdas, siekiama sparčiau didinti mažų pensijų priemokas, šalpos pensijas ir valstybės remiamas pajamas.

Ekonomikos augimo sulėtėjimas

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad ekonomika šiuo metu išgyvena ciklinį ekonomikos augimo sulėtėjimą, kuris netrukdo vykdyti socialinės politikos planų.

„Sutinku, kad ekonomikos augimas negali nuolat būti labai įspūdingas, tačiau būtų klaidinga slėptis po augimo lėtėjimu ir stengtis pateisinti, kad nedarysime ar pristabdysime metams keliems savo ambicingus planus dėl to, kad makroekonominė situacija keičiasi“, – teigė G. Nausėda.

Anot prezidento, kalbėti apie krizę netikslinga – šiuo metu vyksta ciklinis ekonomikos augimo sulėtėjimas.

„Tikrai neišgyvenome krizės, išgyvenome viso labo ciklinį ekonomikos augimo sulėtėjimą. Bet net ir toks augimas suteikia pakankamai erdvės aktyviai socialinei politikai, kuri šiuo metu turėtų būti aiškus ekonominės politikos prioritetas. Viliuosi ir matau akivaizdžius ženklus, kad atskiros valdžios institucijos gali sutarti šių prioritetų atžvilgiu“, – sakė G. Nausėda.

Premjeras: pensijos augs sparčiau nei atlyginimai

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad kitų metų biudžete bus suprojektuoti sprendimai, lemsiantys tai, jog vidutinės pensijos augimo tempas bus spartesnis nei vidutinio atlyginimo.

„Tie sprendimai bus suprojektuoti kitų metų biudžete dėl neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) augimo, dėl vidutinės pensijos augimo tempo, kuris bus didesnis nei vidutinio atlyginimo, dėl vaiko pinigų, dėl to, kad reikia ir bus padidintos šalpos pensijos ir mažų pensijų priemokos“, – po susitikimo su šalies prezidentu Gitanu Nausėda sakė S. Skvernelis.

Tiesa, jis pridūrė, kad fiskalinės drausmės bus laikomasi.

„Visi mokestiniai pakeitimai, kuriuos aptarėme ir su prezidentu, kai kurie jų bus įgyvendinti šiais metais, kai kurie fiskalinę reikšmę dėl mokestinių režimų turės 2021 metais“, – teigė premjeras.

Tuo metu G. Nausėda pridūrė, kad bus teikiamas pensijų indeksavimo sistemos patobulinimą numatantis siūlymas.

„Mes dėl to nenusiraminsime ir teiksime indeksavimo sistemos patobulinimą, kuris numatytų ir de jure aplenkiantį vidutinės pensijos augimą, palyginti su vidutiniu darbo užmokesčiu. Mūsų manymu, tai yra nepaprastai svarbu siekiant sumažinti absoliutaus ir santykinio skurdo lygį, nes tai yra pati jautriausia skurdui visuomenės grupė“, – sakė prezidentas.

Tiesa, premjeras tikslių skaičių, kiek galėtų keistis pensijos ir išmokos neįgaliesiems neįvardijo.

„Spalio 16 ar 17 dieną Vyriausybė priims galutinį sprendimą dėl biudžeto projekto. Tada jis kelsis į Seimą. Prieš tai turėsime esminį dalyką – kaip euro zonos valstybė važiuoti į Europos Komisiją, kad atitiktume visus reikalavimus, susijusius su fiskaline drausme. Skaičiai matysis spalio viduryje“, – teigė premjeras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dionizas

Dionizas portretas
Šaunuoliai,pagaliau gyvenimas Lietuvoje ims gerėti ne tik verslininkams,politikams,teisininkams,bet ir eiliniams piliečiams.

demagogija

demagogija portretas
Kad užsienio bankų pelnas Lietuvoje 2,5 karto viršija ES vidurkį, tai visi "pamiršta":)))
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių